“Dosta je bilo” traži promenu predsednika odbora u Skupštini

“Dosta je bilo” traži promenu predsednika odbora u Skupštini

12/07/2016 Off By

 

DJB je, očekivano, kao najžešća opozicija koja se bori protiv pljačkaškog partokratskog sistema, sprečen da pokaže kako se vodi jedan skupštinski odbor koji zaista nadzire izvršnu vlast. SNS ne sme da nam dozvoli da vodimo bilo koju instituciju države, jer zna da će građani videti kako bi neka opština ili skupštinski odbor trebalo da rade u interesu građana


POSLANICI pokreta Dosta je bilo sprečeni su da vode radna tela Skupštine Srbije. Nijedan poslanik DJB neće biti predsednik ili zamenik predsednika nekog skupštinskog odbora, uprkos činjenici da je poslanička grupa DJB četvrta po snazi u Skupštini Srbije. Aleksandar Vučić i SNS u panici od pokreta Dosta je bilo neuspešno pokušavaju da se sakriju u Skupštini od naših poslanika.navodi se u saopštenju Pokreta DJB medijima.

U parlamentarnoj demokratiji bi elementarno poštovanje volje birača podrazumevalo da DJB bude adekvatno predstavljen u rukovođenju odborima. Nakaradan poslovnik, koji je usvojio DS dok je bio na vlasti, a koji SNS ne želi da menja već 4 godine jer im služi kao savršen paravan za samovolju, dozvoljava većini da ignoriše izbornu volju građana. Pokret DJB to neće dozvoliti.

DJB je, očekivano, kao najžešća opozicija koja se bori protiv pljačkaškog partokratskog sistema, sprečen da pokaže kako se vodi jedan skupštinski odbor koji zaista nadzire izvršnu vlast. SNS ne sme da nam dozvoli da vodimo bilo koju instituciju države, jer zna da će građani videti kako bi neka opština ili skupštinski odbor trebalo da rade u interesu građana.

Do sada je formirano 17 skupštinskih odbora (ukupno ih je 20), a čak u 16 SNS ima ili predsednika (9 iz SNS + Marjan Rističević + Vulinov Pokret socijalista + Ljajićev SDPS) ili zamenika predsednika (5). Koalicioni partneri SNS imaju još 5 predsedničkih i 4 zamenička: SPS je dobio jedno predsedničko i dva mesta zamenika; po jedno predsedničko su dobili Jedinstvena Srbija, LSV Nenada Čanka, i Savez vojvođanskih Mađara, koji je dobio i jedno mesto zamenika predsednika; LDP-u Čedomira Jovanovića dodeljeno je jedno zameničko mesto. Mrvice sa stola dobili su DS i SDS Borisa Tadića – po 3 zamenika predsednika, Dveri jednog predsednika.

Izbor predsednika u pojedinim odborima je skandal za Skupštinu i celo društvo. Kandidati su predlagani na samim sednicama, bez unapred dostavljenih biografija, a većina tih biografija je podsmevanje smislu i razvoju države. Ovim postavljenjima Vučić ponižava Narodnu skupštinu i ruga se građanima Srbije.

Bivši muftija Muamer Zukorlić postao je predsednik Odbora za nauku, Meho Omerović vodi ljudska prava iako je odgovoran za sprečavanje rasprave o godišnjem izveštaju Zaštitnika građana, Marija Obradović je reizabrana za predsednicu Odbora za odbranu, a onemogućila je otvaranje afere “Helikopter” u Skupštini, Maja Gojković vodi kulturu i informisanje mada ništa ne govori o njenoj stručnosti za kulturu, a ukazuje na potrebu Vučića da potpuno kontroliše medije, Igor Bečić sa nerazjašnjenim slučajem optužnice za falsifikat diplome predsednik je Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Pokret “Dosta je bilo” zahteva promenu svih predsednika i zamenika predsednika odbora i poštovanje izborne volje građana, umesto političkih dilova. Pokret podržava peticiju akademika Dušana Teodorovića za smenu Muamera Zukorlića, sa mesta predsednika Odbora za nauku.

Pozivamo DS, SDS i Dveri da daju ostavke na udeljena mesta predsednika i zamenika predsednika odbora i pridruže se zahtevu za poštovanje izborne volje građana i dostojanstva Narodne skupštine.”(Press DJB)♦