Devizne rezerve na kraju juna  9.291,2 miliona evra

Devizne rezerve na kraju juna 9.291,2 miliona evra

12/07/2016 Off By

 

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna iznosile su 7.657,0 miliona evra i bile su veće za 64,0 miliona evra u odnosu na prethodni mesec


DEVIZNE rezerve Narodne banke Srbije su na kraju juna iznosile 9.291,2 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 219 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u junu povećane za 27,3 miliona evra i pored toga što je i u ovom mesecu nastavljeno izmirivanje prethodno preuzetih zakonskih i ugovorenih obaveza Republike Srbije.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna iznosile su 7.657,0 miliona evra i bile su veće za 64,0 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

Povećanje i neto i bruto deviznih rezervi naročito je značajno kada se u obzir uzmu činjenice da su protekli mesec obeležile velike turbulencije na svetskom finansijskom tržištu povećane odlukom građana Velike Britanije da izađu iz Evropske unije, ali i da su ova povećanja ostvarena u ambijentu u kojem i dalje preovlađuju nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava, odnosno još izraženije negativne kamatne stope.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 589,4 miliona evra i bio je za 93,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.558,7 miliona evra.

Dinar je u junu nominalno deprecirao prema evru za 0,2 odsto, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona evra i prodajom 80 miliona u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.(Press NBS)♦