Ivica Dačić: dolazak zatvorenika iz Gvantaname važan signal za razvoj odnosa sa SAD

Ivica Dačić: dolazak zatvorenika iz Gvantaname važan signal za razvoj odnosa sa SAD

12/07/2016 Off By

 

Srbija ničim nije ugrozila svoje državne interese niti nacionalnu bezbednost, a time je otvorila vrata za razvoj naših partnerskih odnosa sa SAD. Resetovanje naših odnosa sa SAD je u našem nacionalnom interesu, tražeći, uz razlike koje među nama postoje, zajedničke imenitelje za budućnost


PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je odluka Srbije da preuzme dvojicu zatvorenika iz Gvantanama veoma važan signal za razvoj bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Srbija se time pridružila grupi od 17 zemalja u Evropi koje su to učinile, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Albanija, Kazahstan, Slovačka, Gruzija, Španija, Nemačka, Belgija, Italija, Švajcarska, Irska, Portugalija, Mađarska, Bugarska, Letonija i Estonija.

Srbija ničim nije ugrozila svoje državne interese niti nacionalnu bezbednost, a time je otvorila vrata za razvoj naših partnerskih odnosa sa SAD. Resetovanje naših odnosa sa SAD je u našem nacionalnom interesu, tražeći, uz razlike koje među nama postoje, zajedničke imenitelje za budućnost.

Zato su napadi od strane opozicionih stranaka na Vladu Srbije zbog ovog postupka deo svakodnevnog političkog folklora, a zaboravljaju da je vlada DSS-a dala ovlašćenje Borisu Tadiću da potpiše sa Kondolizom Rajs jednostrani sporazum o imunitetima oružanih snaga SAD-a, koji se ne odnosi na srpsku vojsku.

Od ovog postupka preuzimanja zatvorenika Srbija nema nikakvu štetu, može imati samo bolju poziciju u spoljnopolitičkim odnosima.“(Press MSP)♦