Bratislava: članovi Odbora za evropske integracije Skupštine na sastanku predsedavajućih KOSAK

Bratislava: članovi Odbora za evropske integracije Skupštine na sastanku predsedavajućih KOSAK

11/07/2016 Off By

U delegaciji Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije su Marinika Tepić, predsednica Odbora i Vesna Marković, članica Odbora


SASTANAK predsedavajućih parlamentarnih odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije – KOSAK danas završava svoj rad u Bratislavi, u okviru parlamentarne dimenzije slovačkog predsedavanja Savetom Evropske Unije.

Na sastanku učestvuju predstavnici 28 zemalja članica Evropske unije, Evropskog parlamenta, kao i zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Pored toga, kao gosti, učestvuju i predstavnici Evropske komisije, Evropskog saveta, Norveške i Švajcarske. U delegaciji Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije su Marinika Tepić, predsednica Odbora i Vesna Marković, članica Odbora.

Na sastanku se raspravljalo o socijalnoj dimenziji EU i kohezionoj politici, a predstavljeni su i prioriteti slovačkog predsedavanja. Utvrđen je i predlog dnevnog reda za 56. Konferenciju KOSAK, koja će biti održana u novembru ove godine u Bratislavi.

Predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić je u svom obraćanju istakla snažno opredeljenje Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, posvećenost reformskim procesima i usaglašavanju zakonodavstva sa pravom EU, kao i doprinos koji Srbija daje dostupnim inicijativama, politikama i misijama Evropske unije i u ovoj fazi.

Takođe je podsetila prisutne da proces pridruživanja i članstvo u EU predstavlja strateško opredeljenje i glavni spoljnopolitički prioritet svih zemalja regiona, i da je veoma važna stalna podrška i podstrek evropskoj perspektivi, koji stiže od Evropske komisije, Evropskog parlamenta, ali pre svega, od država članica:

Prošlonedeljni samit u Parizu je to još jednom potvrdio. Integracija ovog dela Evrope doprinosi miru i bezbednosti, ali i prosperitetu, a princip solidarnosti je ključan u razvoju politike proširenja, uz posvećenost država kandidata reformama u svim oblastima“, zaključila je Tepić i izrazila zadovoljstvo što postoji volja svih članica da se nastavi sa otvaranjem pripremljenih pregovaračkih poglavlja.

Na kraju je dodala da smo sa pažnjom pratili napore koje sve zemlje i institucije Unije ulažu na uspostavljanju bolje kontrole i upravljanja migrantskom i izbegličkom krizom, preuzmajući deo odgovornosti, uključujući i privremeni smeštaj jednog broja migranata, i naglasila da iako Srbija nije država članica, da ćemo se truditi da budemo deo zajedničkog rešenja.♦