Savet: doručkujte u prvom satu posle buđenja

Savet: doručkujte u prvom satu posle buđenja

10/07/2016 Off By

 

Doručkujte svaki dan u prvih sat vremena posle buđenja i bićete sve produktivniji i srećniji


SVI imamo izgovore zašto ne doručkujemo odmah posle buđenja. Možda nemamo vremena ili jednostavno nismo gladni. Ali, prednosti doručka u okviru prvog sata od buđenja su jednostavno odlične.

Doručkujte svaki dan u prvih sat vremena posle buđenja i bićete sve produktivniji i srećniji.

1. Regulisaćete nivo šećera i podstaći metabolizam

AKO želite da izgubite kilograme ili želite da održite svoju kilažu, doručak tokom prvog sata omogućuje telu da odmah reguliše insulin i nivo šećera u krvi i pokreće se vaš metabolizam. Kada su nivo šećera u krvi i nivo insulina regulisani, telo ima izvore energije koji su vam potrebni tokom dana. Dok spavate, vaš metabolizam prirodno usporava, jer vaše telo ima manje zahteve. Doručkovanjem unutar prvog sata od buđenja, vi dajete svom metabolizmu dobar start za pokretanje termogeneze (metabolički proces probavljanja i transport hrane). Kako bi vaš metabolizam radio punim kapacitetom, morate uvesti česte manje obroke, počevši od doručka u prvom satu buđenja.

2. Ukoliko ne jedete u roku od sat vremena nakon buđenja, zbog gladi ćete pojesti hranu niskih hranljivih vrednosti ili visoko kaloričnu hranu

SVI smo doživeli ono nestrpljenje kad će (ako nismo doručkovali) vreme ručka. I onda za vreme ručka često posegnemo za visoko – kaloričnim i nisko hranjivim namirnicama. Korist od doručka u prvom satu nakon buđenja je da razumnije biramo hranu tokom dana. Kada imate doručak u roku jednog sata od buđenja vi ste preduhitrili osećaj gladi, što znači da su manje šanse za prejedanjem tokom ostatka dana.

3. Doručak u prvom satu od buđenja poboljšava raspoloženje i kognitivne funkcije tog dana

NEKA istraživanja pokazuju kako odmah poboljšavate svoje raspoloženje, jer ste mozak nahranili nakon buđenja. A to dovodi do poboljšane jasnoće pamćenja i kognitivnih sposobnosti.

Preskakanje doručka zamislite kao automobil na rezervi. Automobilu nestaje energije (goriva) i svoju funkciju ne može efikasno da obavlja. Hrana je gorivo za naše telo. Stoga dajući gorivo svom telu u roku sat vremena nakon buđenja, ono vam sprečava osećaj umora i razdražljivosti tokom dana.

Na kraju: Pojesti nešto prvog sata od buđenja može biti teško, posebno ako smo kratki s vremenom ili nismo gladni ili nemamo naviku. Ali ako se odlučite za promene svojih navika i pojedete doručak odmah posle buđenja, vi ste dobro pripremili um i telo za uspešan i energičan dan.

Postavite sebi cilj: da biste bili i ostali zdravi i srećni, potrebne su vam male promene u navikama koje ćete vrlo lako usvojiti, jer će vam učiniti dobro.

Dan započnite  doručkom.♦