Otkriven spomenik Nikoli Tesli

Otkriven spomenik Nikoli Tesli

10/07/2016 Off By

 

Rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, Tesla je, istakao je Nikolić, posato još jedan istorijski čvor koji bi trebalo da povezuje sudbine iprijateljstvo naših država i naroda


PREDSEDNIK Srbije Tomisalv Nikolić otkrio je danas,10. jula, povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, spomenik slavnom naučniku u Karađorđevom parku. Ovim se, kako je poručio, ispunjava obećanje od pre tri godine da u će u Beogradu osvanuti spomenik poput onog u Vardenklifu kod Njujorka, kao simbol jedinstvenog naučnika koji u jedno spaja srpsko poreklo i američku viziju.

Nikolić je rekao da je Tesla “bio čovek budućnosti, zato se o njemju ne može i ne sme drugačije govoriti nego kao o našem savremeniku, koji će biti savremenik i generacijama koje dolaze posle nas. I u ovom trenutku, Tesla je svojim pronalascima sveprisutan, kao vazduh”.

-Rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, Tesla je, istakao je Nikolić, posato još jedan istorijski čvor koji bi trebalo da povezuje sudbine iprijateljstvo naših država i naroda.

– Njegove odrednice su srpski narod čiji je pripadnik i američka država koja je razvila njegove naučne potencijale, a Tesla je ipak, na početku i na kraju, zadužio celo čovečanstvo – i Srbin i Amerikanac, ili ni Srbin ni Amerikanac, već građanin sveta, pa tako građanin i jedne nove države koja ga svojata – rekao je Nikolić.(Agencije)♦