Samit NATO – A u Varšavi: večera u znaku Zapadnog Balkana

Samit NATO – A u Varšavi: večera u znaku Zapadnog Balkana

09/07/2016 Off By

 

Američki predsednik Barak Obama i drugi lideri Saveza su se toekom razgovora u usuglasili da je potrebno održati “čvrst i jedinstven stav” o Rusiji i da Moskva mora da ispuni svoje obveze u skladu sa sporazumima iz Minska u cilju prestanka borbi na istoku Ukrajine


LIDERI NATO-a su tokom večere, prvog dana Sammita u Varšavi razgovarali o Zapadnom Balkanu i nezavsnim državama koje su nekada bile u sastavu bivše Jugoslavije, kao što je Makedonija.

Izneli su “mračne ocene” o geopolitičkim namerama Rusije, složivši se da će Moskva “verojatno iskoristiti bilo kakvu ranjivost” na Zapadnom Balkanu, u Moldaviji i Ukrajini, rekao je neimenovani zvaničnik, prenose agencije.

Američki predsednik Barak Obama i drugi lideri Saveza su se toekom razgovora u usuglasili da je potrebno održati “čvrst i jedinstven stav” o Rusiji i da Moskva mora da ispuni svoje obveze u skladu sa sporazumima iz Minska u cilju prestanka borbi na istoku Ukrajine.

Lideri Saveza su se u petak dogovorili i da razmeste multinacionalne snage na Baltiku i u Poljskoj kako bi odvratili bilo kakvu potencijalnu rusku agresiju.

Također su naložili svojim ambasadorima da objasne ove mere Moskvi, saopštio je generalni sekretar Saveza Jens Stoltenberg.(Agencije)♦