Posle incidenta u Moskvi: pršte američko ruske uzajamne optužbe!

Posle incidenta u Moskvi: pršte američko ruske uzajamne optužbe!

09/07/2016 Off By

 

Portparol Stejt Departmenta Jon Kirbi je rekao da je 6. juna ruski policajac napao američkog diplmatu dok je ulazio u kompleks američke ambasade u ruskoj prestonici, nakon što mu se diplomat predstavio i rekao mu ko je ko je


SAD su proterale dvojicu ruskih zvaničnika kao odgovor na napad ruskog policajca na jednog američkog diplomata u Moskvi prošlog meseca, saopštio je Stejt Department.

Odluka o proterivanju ruskih zvaničnika donesena je 17. juna, precizirao je portparol Ministarstva Jon Kirbi.

On je rekao da je 6. juna ruski policajac napao američkog diplmatu dok je ulazio u kompleks američke ambasade u ruskoj prestonici, nakon što mu se diplomat predstavio i rekao mu ko je.

Rusko ministarstvo vanjskih spoljnih poslova tvrdi da je Amerikanac agent CIA i da je odbio da pokaže lične dokumente. Moskva je saopštila da je policajac obavljao svoju dužnost i štitio ambasadu.

Vašington Post je o ovom incidentu pisao krajem juna, precizirajući da je američkom diplomatu u napadu slomljeno rame.

Kirbi je juče rekao i da ruske službe bezbednosti pojačano uznemiravaju američko osoblje kako bi poremetile rusko-američke diplomatske i konzularne odnose.

Stijt Department nedavno je tvrdio da su američki i drugi zapadni diplomati u Rusiji prijavili pojačano uznemiravanje koje nad njima navodno izvršavaju ruske obaveštajne službe.

U isto vreme Moskva optužuje SAD da uznemiravaju ruske diplomate i kaže da preduzima recipročne mere samo kao odgovor, dok Vašington za tvrdnje Moskve kaže da su potpuno neosnovane, navodi britanski Telegraf.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je 6. juna da su američki mediji pokrenuli kampanju kako bi Rusiju predstavili kao neprijatelja i da su “običan incident u kojem je učestvovao pripadnik CIA prikazali kao napad u kojem je ruski policajac napao američkog diplomata koji nije bio agresivan”, prenio je agencija Tass.♦