U UTORAK U RIMU SASTAJE SE KATOLIČKO PRAVOSLAVNA KOMISIJA O STEPINCU

U UTORAK U RIMU SASTAJE SE KATOLIČKO PRAVOSLAVNA KOMISIJA O STEPINCU

09/07/2016 Off By

 

Na tom prvom, a kako se čini, tako će biti i na ostalim sastancima mešovite komisije, neće biti predstavnika Vatikana i sastanak će se odvijati izvan vatikanskih zidina. Papa Franjo želi da Komisija radi bez uticaja, odnosno uticaja Vatikana


PRVI sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije koja treba razmotriti delovanje kardinala Alojza Stepinca tokom Drugog svjetskog rata održat će se 12. i 13. jula u Rimu, doznaje zagrebački Večernji list iz, kako navodi “pouzdanih izvora”.

Na tom prvom sastanku raspravlja će se ne samo o metodologiji nego i o roku rada komisije.

Papa Franjo, koji je preporučio osnivanje takve komisije, smatra da Komisija ne bi trebala da raditi duže od godinu dana.

Na tom prvom, a kako se čini, tako će biti i na ostalim sastancima mešovite komisije, neće biti predstavnika Vatikana i sastanak će se odvijati izvan vatikanskih zidina. Papa Franjo želi da Komisija radi bez uticaja, odnosno uticaja Vatikana.

Članovi Komisije, s katoličke strane, odnosno Hrvatske biskupske konferencije, su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, požeški biskup Antun Škvorčević, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, prof. dr. sc. Jure Krišto i prof. dr. sc. Mario Jareb. S pravoslavne strane, odnosno Srpske pravoslavne crkve, u Komisiji su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop pakrački Jovan, episkop bački Irinej i bivši ambasador Srbije pri Svetoj Stolici Darko Tanasković.

Kardinala Alojzija Stepinca beatificirao je papa Ivan Pavle II. 3. oktobra 1998., a sada je sve spremno za njegovu kanonizaciju.

Srpska pravoslavna crkva protivi se Stepinčevoj kanonizaciji jer smatra da se nije dovoljno zauzeo za pravoslavce, Srbe, Židove i Rome koji su u vreme NDH bili proganjani. SPC je poslala pismo papi Franji, koji je preporučio osnivanje pravoslavno-katoličke komisije koja bi razmotrila događaje u Drugom svetskom ratu.

Papa Franjo je 28. maja 2015. o toj svojoj preporuci obavestio hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je došla u Vatikan. Istovremeno, u Beogradu je boravio predsednik Papinskog veća za pokretanje jedinstva hršćana kardinal Kurt Koh, koji je predstavnicima SPC-a i srpskom predsedniku Tomislavu Nikoliću preneo papin predlog o mešovitoj komisiji. Papa Franjo primio je septembra 2015. srpskog predsednika Nikolića, s kojim je razgovarao i o kanonizaciji Stepinca.

Nikolić je nakon razgovora izjavio kako je preneo Papi i ono što mu je već napisao, odnosno „da su i katolički i pravoslavni sveštenici bili proganjani u vreme komunizma pa prema tome Katolička crkva može Stepinca da smatra mučenikom i blaženikom, ali pre nego što ga proglase svecem, trebalo bi da vidi i zašto je čutao pred tolikim zločinima u Drugom svetskom ratu“.(Izvor VL)♦