MARIJA OBRADOVIĆ IZ SNS PREDSEDNIK ODBORA ZA ODBRANU I UNUTRAŠNJE POSLOVE

MARIJA OBRADOVIĆ IZ SNS PREDSEDNIK ODBORA ZA ODBRANU I UNUTRAŠNJE POSLOVE

08/07/2016 Off By

 

Aleksandar Mandić pitao je kako Odbor za odbranu i unutrašnje poslove može kontrolisati vojsku i policiju, ako su i predsednik  tog odbora, a i ministri vojske i unutrašnjih poslova iz iste partije


Ranka Čičak

POSLE žučnih protivljenja predstavnika Demokratske stranke i  SRS i protestnog napuštanja sednice poslanika SRS, danas je  za predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove izabrana Marija Obradović iz SNS , a za njenog zamenika Marko Đurišić.

Radikali su zamerili da je pre ove sednice bilo zakulisnih dogovora i kadriranja i da niko njih nije konsultovao. Podsetili su da je ranije bila demokratska praksa dogovaranja šefova poslaničkih grupa o izboru rukovodstava odbora. Sadašnje ponašanje u Skupštini  nazvali su bahatom demokratijom i rekli da je bivša, žuta demokratija, ma koliko loša, bila ipak bolja.

Aleksandar Mandić pitao je kako Odbor za odbranu i unutrašnje poslove može kontrolisati vojsku i policiju, ako su i predsednik  tog odbora, a i ministri vojske i unutrašnjih poslova iz iste partije:

-A  situacija nije ružičasta i posla ima mnogo. Mi u Beogradu strepimo od izbeglica. Siluju nam žene, obijaju kafiće, a o tome  se ćuti. Može li Marija Obradović na to skrenuti pažnju ministru unutrašnjih poslova, da li sme?

Balša Božović iz Demokratske stranke uveren je da  se u Skupštini zloupotrebljava demokratija :

– Sa nama se niko nije konsultovao o izboru  Marije Obradović. Ja  mislim da ona nije podobna ličnost, jer je u prošlom sazivu  takođe bila predsednik ovog  Odbora i uradila je sve da afera o  helikopteru ne dođe na dnevni red. Bilo je pitanja o helikopteru na koja ministar vojni nikada nije hteo da odgovori. Ni o tome Odbor nije raspravljao, a kamoli da njegova predsednica smogne snage da pita ministra šta se desilo. Sada imamo novu aferu, oko Savamale.Ukoliko se Odbor ne bavi tom temom, automatski se degradira. Onda će građani pravdu potražiti na ulici i to neće biti korisno za Srbiju.

Vladimir Đukanović smatra da opozicija ucenjuje i da joj uopšte i nije mesto u  odborima, jer nema   toliko glasova:

-Ako mi budemo jednom opozicija,  imaću isti stav. A što se anketnih odbora tiče, gospodo iz opozicije,  gde su vam  oni bili kada ste vi bili na vlasti? Da li je neki vaš anketni odbor raspravljao kako ste ubili slikara Tapija (Dragana Maleševića)  najlon kesom koju ste mu nabili na  glavu? S vašim ucenjivanjima treba da se prekine. Vas ne zanima Savamala, već želite da od toga pravite politički problem u vašu korist. Pominjete fantomke i komunalnu policiju. Vi ste napravili tu policiju kao vašu partijsku, a sada vam smeta. Zloupotrebljavate i tragediju sa helikopterom. Samo me zanima  šta bi rekli da  gospodin Gašić (Bratislav) nije poslao helikopter da spasi bebu?  Tada bi rekli da je monstrum i da je beba umrla zbog njega.

Aleksandar  Martinović, šef poslaničke grupe SNS demantovao je Balšu Božovića:

-Lično sam se konsultovao  sa šefovima svih  poslaničkih grupa oko izbora rukovodilaca  svih odbora. Razgovarao sam i sa  gospodinom Pajtićem (Bojan), on se složio s mojim predlogom. Žao mi je što su njegovi odnosi s gospodinom Balšom takvi,  da ga nije obavestio. Zvao sam i SRS. Javila se  Vjerica Radeta, rekao sam  joj predlog za predsednika Odbora. Odgovorila je da mora da se konsultuje sa  predsednikom. Posle deset minuta se javila i  insistirala da SRS dobije mesto predsednika Odbora za  kontrolu službi bezbednosti i  Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, ili ništa.

Zahvaljujući na izboru, Marija Obradović je rekla da je ponosna što raste značaj žena u Skupštini:

-Pre dve godine bilo ih je šest, a danas je u ovom odboru jedanaest žena. Ja ću se truditi da opravdam poverenje, a poslovi koji nas čekaju su sve ozbiljniji.

Da pomenemo da u znak protesta Radikali su napustili sednicu.♦