LEGAT ČOLAKOVIĆ: IZLOŽBA 15 GODINA NAGRADE „DIMITRIJE BAŠIČEVIĆ MANGELOS“

LEGAT ČOLAKOVIĆ: IZLOŽBA 15 GODINA NAGRADE „DIMITRIJE BAŠIČEVIĆ MANGELOS“

05/07/2016 Off By


Izložba predstavlja jedan od mogućih pogleda na umetničku scenu nakon 2000. godine, njenu dinamiku, karakteristike, fenomene, razvoje, tendencije


Senka Ristivojević

MUZEJ savremene umetnosti u petak, 8. jula u 20 časova u Legatu Čolaković otvara izložbu 15 godina Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“. Otvaranje izložbe prati performans Boba Miloševića Post Noise Šik – Šmek u dvorištu Legata, od 20.30 do 21 čas.

Izlažu Bob Milošević, Vladimir Nikolić, Milica Ružičić, Milena Putnik, Siniša Ilić, Katarina Zdjelar, Ivan Petrović, Ivana Smiljanić, Dušica Dražić, Marina Marković, Slobodan Stošić, Saša Tkačenko, Nataša Kokić i Marko Marković.

Izložba je koncipirana kao pregled različitih autorskih pozicija, pristupa, poetika, umetničkih istraživanja bivših dobitnika i dobitnica Nagrade. Obuhvatajući period poslednjih 15 godina,

Izložba predstavlja jedan od mogućih pogleda na umetničku scenu nakon 2000. godine, njenu dinamiku, karakteristike, fenomene, razvoje, tendencije.

Mapiranje, tematizacija i problemska sagledavanja umetničkih dešavanja i delovanja od početka novog veka se tek očekuju u studioznijim stručnim analizama i izložba bi u tom smislu mogla da bude mali prilog budućoj istorizaciji, interpretaciji, kontekstualizaciji i valorizovanju scene, definisane i oblikovane kroz umetničke produkcije, događaje, pojave, inicijative, institucionalni i vaninstitucionalni sektor, različite strategije i forme samoorganizovanja, izlagačke politike i prostore.

 

Izložba je otvorena do 29. avgusta 2016. godine, svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom. Ulaz je slobodan.

 

Nagrada za najboljeg mladog domaćeg umetnika „Dimitrije Bašičević Mangelos“, dodeljuje se od 2002. godine, kada je, uz podršku Fonda za civilno društvo iz Njujorka, pokrenuta inicijativa za dodeljivanje godišnjeg priznanja mladim autorima za osobeno višegodišnje zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje, kao i realizaciju ostvarenu u umetničkom radu.

Nagrada je ponela ime prominentnog kritičara i teoretičara umetnosti i umetnika sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, čiji će kritičarski i teorijski rad, između ostalog, ostati upamćen i po prepoznavanju i afirmisanju potencijala novih praksi i mladih umetnika. Kao deo šire mreže Young Visual Artists Awards, nagrađenim umetnicima i umetnicama je omogućen višenedeljni studijski i rezidencijalni boravak u Sjedinjenim američkim državama. Posle dugogodišnje saradnje sa International Studio and Curatorial Program u Njujorku, od 2015. godine nova partnerska organizacija za rezidenciju je Residency Unlimited, takođe u Njujorku.

U trenutku kada je osnovana i prvi put dodeljena Nagrada, Mangelos će biti jedinstvena forma podrške mlađoj generaciji, protagonistima ovdašnje savremene umetničke scene i većoj vidljivosti njihovog rada. Nakon Centra za savremenu umetnost Beograd, organizaciju Nagrade preuzimaju Kontekst galerija i Umetničko udruženje Dez.org, a od 2011. godine, Nagradu vode Remont – nezavisna umetnička asocijacija i Fond Ilija & Mangelos.

Kustosi izložbe: Miroslav Karić i Una Popović.♦