ISTRAŽIVANJA: ČOKOLADICE KINDER KARCENOGENE!

ISTRAŽIVANJA: ČOKOLADICE KINDER KARCENOGENE!

05/07/2016 Off By

 

“Slatke poslastice u sebi sadrže takozvana aromatična mineralna ulja (MOAH)”, poručuju iz “Fudvoča” i dodaju da su proizvođači navodno odbili povlačenje ovih proizvoda


TESTIRANJA koja je sprovela nemačka organizacija za zaštitu potrošača “Fudvoč” otkrila su da čokoladice “kinder” i još dva druga brenda sadrže opasnu materiju koja izaziva rak, piše nemački list Berliner Morgenpost.

“Fudvoč” je apelovao da se čokoladice Ferera “kinder rigel”, Lindta “fjoreto nugat minis” i Ribecala “san rajs klasik” povuku iz prodaje, pošto su testiranja pokazala da sadrže “moguće kancerogene materije”, navodi berlinski dnevnik.

“Slatke poslastice u sebi sadrže takozvana aromatična mineralna ulja (MOAH)”, poručuju iz “Fudvoča” i dodaju da su proizvođači navodno odbili povlačenje ovih proizvoda.

“Proizvođači su krivi. Umesto da sklone opasne slatkiše sa polica i upozore potrošače, oni tvrde da sve rade po zakonu”, izjavio je Džon Heg iz “Fudvoča”. Ova organizacija je testirala preko 20 različitih vrsta čipseva i čokoladica, i otkrila je postojanje zasićenih mineralnih ulja (MOS H), koja se, kako upozorava, mogu nataložiti u ljudskom organizmu i uzrokovati oštećenje organa, pri čemu su deca naročito u opasnosti.

“Pokazalo se i da čokoladica ”kinder rigel”, jedna od najprodavanijih u Nemačkoj, ima najviši nivo mineralnih ulja”, poručuje “Fudvoč”, pozivajući još jednom na stroga ograničenja vezano za zasićena mineralna ulja u hrani i na nultu toleranciju prema aromatičnim mineralnim uljima.(Agencije)♦