DSS TRAŽI REZOLUCIJU O GENOCIDU NAD SRBIMA U II SVETSKOM RATU

DSS TRAŽI REZOLUCIJU O GENOCIDU NAD SRBIMA U II SVETSKOM RATU

05/07/2016 Off By

 

Na konferenciji za  novinare, danas je u Skupštini Sandra Rašković Ivić rekla da ovaj genocid nikada nije  formalno i odlučno osuđen sa jasnim pravnim konsekvencama u Jugoslaviji, a ni u zemljama koje su nastale na njenom tlu, pa tako ni u Srbiji


Ranka Čičak

POSLANICI Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić, Gorica Gajić, Milan Lapčević, Slaviša Ristić, Dejan  Šuklić i Đorđe Radosavljević predali su danas  Skupštini Srbije predlog  Rezolucije o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata.

Na konferenciji za  novinare, danas je u Skupštini Sandra Rašković Ivić rekla da ovaj genocid nikada nije  formalno i odlučno osuđen sa jasnim pravnim konsekvencama u Jugoslaviji, a ni u zemljama koje su nastale na njenom tlu, pa tako ni u Srbiji:

-Namerno i sistematski se zatiru sećanja na genocid  izvršen u NDH. Stratišta  i masovne grobnice nisu obeleženi, ili nisu obeleženi na dostojan način. Ni u Srbiji se ovome ne poklanja dovoljna pažnja, a u zemlji gde su ti zločini napravljeni, ni reči o njima u udžbenicima. A do pomirenja srpskog i hrvatskog naroda može doći samo ukoliko  se činjenice ne zataškavaju i zločinci ne opravdavaju.

Rezolucijom   Skupština Srbije poziva  sve zemlje potpisnice Konvencije o sprečavanju  i kažnjavanju  genocida da odlučnim osudama doprinesu pomirenju i tako spreče da se zločini ponove. Skupština Srbije se obavezujeda u roku od 6 meseci od  usvajanja Rezolucije, dopuni  krivični zakonik i poricanje i relativizaciju genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH ustanovi kao krivično delo. Dan sećanja na žrtve obeležavaće se u sredstvima informisanja i školama. Državni organi se obavezuju da izgrade Memorijalni kompleks srpskih žrtava genocida sa naučno istraživačkim i obrazovnim institutom koji će proučavati zločine.Osnovaće se i muzej genocida, arhive izložbeni prostori i podizati spomenici. Skpština Srbije zahteva od Srije i BiH  da na dostojan način obeleže, održavaju i obezbeđuju sva mesta zločina, kolektivne grobnice i jame. Samo u februaru 1942 nemački službenici u Zagrebu procenjivali su da je do tada ubijeno 300.000 Srba. U celoj NDH je po proceni Nemaca, do tada ubijeno 700.000 Srba. Posle oslobođenja, samo u Jasenovcu je  hrvatska komisija utvrdila likvidaciju 600.000 ljudi.

Za sprovođenje ove Rezolucije i izgradnju Memorijalnog kompleksa srpskih žrtava genocida iz budžeta Srbije će se odvojiti 150 miliona dinara.♦