SUTRA U PARIZU TREČI SAMIT ŠEST ZEMALJA EU I ŠEST ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA

SUTRA U PARIZU TREČI SAMIT ŠEST ZEMALJA EU I ŠEST ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA

03/07/2016 Off By

 

Samit u Parizu je nastavak procesa koji je počeo sastankom 28. augusta 2014. u Berlinu, a godinu dana posle, 27. augusta 2015. samit je održan u Beču. U okviru tog procesa predviđeno je održavanje pet takvih samita do 2018. godine


ČELNICI šest zemalja Evropske unije i šest zemalja zapadnog Balkana okupit će se u ponedeljak u Parizu na 3. samitu Berlinskog procesa, koji je pokrenut pre dve godine kako bi se zemlje jugoistočne Evrope kroz regionalnu saradnju na konkretnim projektima približile Evropskoj uniji.

Samit u Parizu je nastavak procesa koji je počeo sastankom 28. augusta 2014. u Berlinu, a godinu dana posle, 27. augusta 2015. samit je održan u Beču. U okviru tog procesa predviđeno je održavanje pet takvih samita do 2018. godine.

Berlinski proces nastavak je procesa Brdo-Brijuni, koji su 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija.

U Parizu će se okupiti delegacije 12 zemalja, šest iz zemalja EU-a (Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Francuske, Italije i Austrije) i šest iz zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija).

Na sastanku će se razgovarati o dosad ostvarenom napretku u dva područja: povezivanju prometne i energetske infrastrukture na zapadnom Balkanu kako bi se potaknula ekonomska saradnja, i u inicijativama za mlade kako bi se povećala njihova mobilnost unutar regiona i EU-a s ciljem da im se poboljšaju izgledi za zapošljavanje i osnaži njihova uloga kao faktora približavanja njihovih zemalja Evrposkoj uniji.

Tokom sastanka, šest zemalja zapadnog Balkana potpisat će Ugovor o osnivanju Regionalnog centra za saradnju mladih (RYCO). Taj Centar ima će sedište u Tirani, polovinu njegovog budžeta financira će šest zemalja potpisnica, a drugu polovinu međunarodne financijske institucije i Evropska komisija.

Inicijativa je pokrenuta na ideju premijera Srbije i Albanije na samitu u Berlinu 2014., a godinu dana posle u Beču je pao dogovor o stvaranju tog centra.

Saradnja mladih na Balkanu zamišljena je po uzoru na Francusko-njemački centar za saradnju mladih (OFAJ), koji je formiran 1963. kako bi se stimulisalo pomirenje kroz saradnju mladih i po uzoru na Erasmus, program razmene studenata u Evropskoj uniji.

Na samitu će se razgovarati o evropskoj perspektivi zemalja jugoistočne Evrope i izazovima koji stoje pred tim zemljama i pred EU-om u kontekstu izbegličke krize, borbe protiv terorizma i radikalizacije.

Paralelno sa samitom održa će se zasebni sastanci ministara spoljnih poslova i privrede zemalja učesnica. Ministri privrede učestvovaće će na ekonomskom forumu na kojem će im se pridružiti ljudi iz poslovnog sveta kako bi razgovarali o investicijskim mogućnostima i poslovnoj klimi.♦