PRIVREDNA KOMORA SRBIJE NA PARISKOM SAMITU

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE NA PARISKOM SAMITU

03/07/2016 Off By

 

Na forumu učestvuju najviši zvaničnici  EU, ministri ekonomija zemalja regiona, predstavnici evropskih finansijskih institucija i Svetske banke,  kao i francuskih kompanija, a u zajedničkoj delegaciji Komorskog investicionog foruma biće i 20 velikih kompanija zapadnog Balkana među kojima i „Aerodrom  Nikola Tesla Beograd,  „Energoprojekt“ i „Comtrade“ iz Srbije


Nada Mitrović

PRIVREDNA komora Srbije, zajedno sa  komorama regiona – članicama Komorskog investicionog foruma, učestvovaće u zvaničnom programu Samita o zapadnom Balkanu koji se sutra, u okviru Berlinskog procesa, održava u Parizu.

Učesnicima  plenarnog dela Poslovnog foruma Pariskog samita, u ime  Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana, obratiće se predsednici  Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova  Marko Čadež i Safet Grdžaliju,  prezentacijom  dosadašnjih aktivnosti i planova ove regionalne platforme  koja okuplja  osam komora regiona sa oko 350.000 kompanija (šest komora zemalja članica Berlinskog procesa i komore Hrvatske i Slovenije). 

Na forumu učestvuju najviši zvaničnici  EU, ministri ekonomija zemalja regiona, predstavnici evropskih finansijskih institucija i Svetske banke,  kao i francuskih kompanija, a u zajedničkoj delegaciji Komorskog investicionog foruma biće i 20 velikih kompanija zapadnog Balkana među kojima i „Aerodrom  Nikola Tesla Beograd,  „Energoprojekt“ i „Comtrade“ iz Srbije. 

-Nastavak Berlinskog procesa od ključnog je značaja za stabilnost, ekonomski prosperitet  i evropski put zapadnog Balkana. Posmatrano iz ugla privrede,  očekivanja su da Berlinski proces kroz dogovore na Pariskom samitom ubrza realizaciju infrastrukturnih – saobraćajnih i energetskih  projekata i napravi još jedan korak ka biznis sektoru, dodatno približi poslovnu zajednicu,  donosioce političkih odluka i finansijskih institucijama koje podržavaju regionalne razvojne inicijative, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Doprinos ekonomskoj dimenziji Samita, po rečima Čadeža, daće i učešće privrednih komora okupljenih u Komorskom investicionom forumu, koji kroz konkretne projekte saradnje poslovnih zajednica, snažno podržava  ostvarenje ciljeva Berlinskog procesa,  kao i predstavnika  kompanije iz regiona, koje će učestvovati na sektorskim okruglim stolovima Poslovnog foruma i imati direktne kontakte sa zainteresovanim francuskim kompanijama.

Na marginama Pariskog samita, u Privrednoj komori Francuske,  sutra će zasedati  Upravni odbor Komorskog investicionog foruma, u čijem radu će učestvovati i Bernar Brune, rukovodilac Generalnog direktorata za proširenje pri Evropskoj komisiji, Dirk Vantigem, operativni direktor Evrokomora i Goran Svilanović, generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju.

Komorski investicioni forum ustanovljen je, na inicijativu Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova, prošlog avgusta, kao prvi korak u realizaciji komorskog Akcionog plana koji su privredne komore regiona usaglasile i usvojile na marginama  junskog, Bečkog samita u sklopu Berlinskog procesa. Prema ocenama najviših evropskih zvaničnika, za nepunih godinu dana od osnivanja, Komorski investicioni forum izrastao je u jedan od  najsnažnijih kohezionih faktora u regionu. 

Povodom učešća privrednih komora članica Komorskog investicionog foruma na Pariskom samitu, senator Alan Rišard, specijalni predstavnik francuskog Ministarstva inostranih poslova za ekonomsku diplomatiju na Balkanu, u ime Organizacionog odbora Poslovnog foruma, ocenio je da je  reč o vrednoj platformi za više od 350.000 kompanija, koja olakšava regionalno i prekogranično komuniciranje i ubrzava praktičnu implementaciju političkih odluka vlada zemalja zapadnog Balkana kroz konkretne aktivnosti u korist preduzeća celog regiona. ♦