ISTRAŽIVANJA: SRBIJA PO KVLAITETU ŽIVOTA NA 47. MESTO

ISTRAŽIVANJA: SRBIJA PO KVLAITETU ŽIVOTA NA 47. MESTO

03/07/2016 Off By

 

Neke od zemalja koje su pre dvadesetak godina zaostajale za Srbijom, danas ispred po kvaliteti života. To su, između ostalih, Češka, Poljska, Slovačka, Estonija


OVIH dana objavljeni su rezultati istraživanja o kvaliteti života u državama sveta.

Social Progress Index, odnosno lista zemalja koje su napravile najveći napredak u ostvarivanju temeljnih ljudskih potreba, blagostanja i kvalitete života, pokazuje da je na samom vrhu popisa Finska. Slijede Kanada, Danska, Australija, Švajcarska, Švedska, Norveška, Velika Britanija i Island.

Srbija je na 47. mestu od 160 analiziranih zemalja. Treba pomenuti da su neke od zemalja koje su pre dvadesetak godina zaostajale za Srbijom, danas ispred po kvaliteti života. To su, između ostalih, Češka, Poljska, Slovačka, Estonija. Hrvatska se nalazi na 33. mesto, Slovenija na 20. mestu. Iza Hrvatske nalaze se Mađarska, koja je na 35. mjestu, Bugarska koja je na 43. mestu, Crna Gora na 55. a Makedonija na 57. mestu.

Na samom dnu liste nalazi se Zambija, a ispred nje su Vijetnam, Sudan, Turkmenistan, kao i Malta, Luksemburg i Oman.

Treba spomenuti i da su neke od ekonomski najrazvijenijih zemalja rangirane izvan prvih deset pozicija. Nemačka je na 15. mestu, Francuska na 17., a Sjedinjene Američke Države na 19. mestu. Sve tri zemlje pale su na lestvici u odnosu na prošlu godinu.

Ovo istraživanje pokazuje da BDP nije jedino merilo bogatstva i blagostanja države, budući da uključuje i kriteriume kaošto su kvalitete zdravstvene zaštite, stope kriminala, zaštita okoline ili poštovanja temeljnih ljudskih prava. Upravo zbog toga neke od najrazvijenijih zemalja sveta nisu briljirale na ovom popisu.(Agencije)♦