Kazna za neposlušne: Makedoniji uskraćena pomoć iz IPA fondova

Kazna za neposlušne: Makedoniji uskraćena pomoć iz IPA fondova

02/07/2016 Off By

 

To je, kako se navodi, prva sankcija Makedoniji zbog nedostatka političke volje za sprovođenje Dogovora iz Pržina, a dodatno će se razgovarati o preostalih 50 miliona evra iz IPA fondova


EVROPSKA komisija suspedovala je 27 miliona evra pomoći Makedoniji preki IPA fondova zbog nepostojanja političke volje u zemlji za rešavanje krize, javila je makedonska televizija Alsat M.

To je, kako se navodi, prva sankcija Makedoniji zbog nedostatka političke volje za sprovođenje Dogovora iz Pržina, a dodatno će se razgovarati o preostalih 50 miliona evra iz IPA fondova.

Evropska komisija je makedonsku vladu o prvim sankcijama obavestila 22. juna.

Prema pisanju makedonskih medija iako je međunarodna zajednca stalno upozoravala da četiri najveće političke stranke treba da rade na rešavanju dvogodišnje krize, stvari se skoro uopšte nisu pomerile, a Dogovor iz Pržina “visi u vazduhu”.

“Nažalost, ne vidimo mnogo napretka u rešavanju duboke političke krize u kojoj se zemlja nalazi. EU je ozbiljno zabrinuta”, poručili su juče šef Delegacije EU u Skoplju Aivo Orav.

Ovih dana u Skoplje dolaze predstavnici vlada Nemačke i SAD, Johanes Hand i Viktorija Nuland, kako bi se našao izlaz iz dugotrajne krize. ♦