Kriza: Hrvatska sve jevtinija a gostiju sve manje

Kriza: Hrvatska sve jevtinija a gostiju sve manje

02/07/2016 Off By

 

Slobodna Dalmacija navodi da je “ovo prva od već vidljivih posledica nekontrolisanog rasta vrste smeštaja koja se opasno približila brojci od gotovo 600 hiljada postelja koje iznajmljuje 65 hiljada domaćinstava, pa su i sami iznajmljivači koji su se uključili u taj “biznis” ovih dana sve skeptičniji prema zaradi koju će imati u sezoni


KREVET u porodičnom domaćinstvu na odličnim lokacijama od Istre do Dubrovnika ovih se dana može dobiti za šest evra, a celi četverokrevetni apartman u nekom od poznatih letovališta za svega 25 evra dnevno, piše splitski dnevnik Slobodna Dalmacija.

Slobodna Dalmacija navodi da je “ovo prva od već vidljivih posledica nekontrolisanog rasta vrste smeštaja koja se opasno približila brojci od gotovo 600 hiljada postelja koje iznajmljuje 65 hiljada domaćinstava, pa su i sami iznajmljivači koji su se uključili u taj “biznis” ovih dana sve skeptičniji prema zaradi koju će imati u sezoni.

Iznajmljivača je, naime, sve više a gostiju isto. Juni je zato prošao uglavnom u polupraznim apartmanima, pa prema sadašnjim podacima o rezervacijama većina njih može računati na tek 40 do 50 dana popunjenosti, što je najniži procenat iskorištenosti turističkih kapaciteta u Hrvatskoj.

Čak su i kampovi uverljivo premašili zauzetos kapaciteta u privatnom smeštaju.

“Naš privatni smeštaj je neorganizovan, rascepkan i bez ikakvog marketinga i suvisle prodaje, pa se sve svodi na to koliko je koji vlasnik snalažljiv i koliko se ozbiljno posvećuje tom poslu. Nekih 50 dana zauzetosti ne može se nazvati poslom, toliko je znala naći gostiju i svaka ‘baba Mara’ pre 50 godina. Privatni apartmani samo rastu, portali za buking i rezervacije sve su puniji iznajmljivača, a niko se time ozbiljno ne bavi. Zato će njihova popunjenost biti svake godine sve manja”, piše Slobodna Dalmacija.

Tradicionalni junski gostiju ove godine je sve manje pa u panici od praznih apartmana vlasnici ovih dana i najbolje krevete u prvom redu uz more nude za svega 10 eura!(Agencije)♦