Spomenik Hilari Klinton – u Albaniji

Spomenik Hilari Klinton – u Albaniji

02/07/2016 Off By

 

Taj spomenik je u najstrožem centru našeg grada i izraz je zahvalnosti gospođi Klinton i američkom narodu i državi za ono što su učinili za albanski narod i zemlju – izjavila je gradonačelnica Sarandea Florjana Koka


Bez obzira na ishod američkih novembarskih predsedničkih izbora, albanski grad Sarande voli Hilari Klinton i izgradila je bronzani spomenik u znak zahvalnosti njenoj podršci albanskim interesima.

Albanija je verna saveznica SAD i ima dugačak istorijat odavanja počasti američkim predsednicima.

Vudrow Vilson ima svoj spomenik u Albaniji zbog pomaganja jačanju mlade albanske države. Isto tako i Džorž V. Buš, koji je posetio Albaniju u 2007., i podržao nezavisnost Kosova.

Bill Klinton ima spomenik na Kosovu u znak priznanja njegovoj ulozi u bombardovanju Jugoslavije 1999. i podrške Kosovu.

– Taj spomenik je u najstrožem centru našeg grada i izraz je zahvalnosti gospođi Klinton i američkom narodu i državi za ono što su učinili za albanski narod i zemlju – izjavila je gradonačelnica Sarandea Florjana Koka, prenosi Rojters.

To je takođe davanje počasti Klintonovoj, demokratskom predsedničkom kandidatu, kao primeru za žene u politici, izjavila je Koka.

Vajar Idriz Balani izjavio je da mu je ideja za došla došla kada je Hillari Klinton poručila albanskom parlamentu 2012. da su Albanija i Sjedinjene Države zajednički obeležile stogodišnjicu te balkanske zemlje i da će biti prijatelji još 100 godina. Njen “šarm, elegancija i vitalnost” uverili su ga da napravi spomenik.

– Koristio sam tri fotografije kako bi pokazao njen osmeh, njenu gordost i uspravno držanje. Ona odražava dobronamernost. Nadam se da će joj se dopasti – izjavio je Balani za Rojters.♦