Mozak terorističke akcije u Istanbulu – pod zaštitom Amnesti internešenela

Mozak terorističke akcije u Istanbulu – pod zaštitom Amnesti internešenela

02/07/2016 Off By

 

Napadač na aerodrom Ataturk bio je na ruskoj poternici od 2003. godine zbog finansiranja terorizma, regrutovanja terorista i pripadanju terorističkoj grupi. Iste je godine dobio azil u Austriji


ČEČEN Ahmed Čatajev, koji se smatra da je bio mozak smrtonosnog napada na istanbulski aerodrom Ataturk, imao je status azilanta u Austriji, što mu je u više navrata pomoglo da izbegne izručenje Rusiji zbog optužbi za terorizam, javljaju agencije.

Čatajev koji se Islamskoj državi pridružio 2015. godine i dodeljena mu je vodeća uloga u treniranju ekstremista koji bi napadali i Rusiju i Zapadnu Evropu, izjavio je zamenik ruskog istražnog odbora Andrej Przezdomskij. Rekao je da je Čatajev u Siriji komandovao jedinicom koja se prvenstveno sastojala od migranata sa severnog Kavkaza.

Ahmet Čatajev pridružio se islamističkim militantima i borio se protiv Rusije u Drugom čečenskom ratu između 1999. i 2000. gde je izgubio ruku. Kasnije su ga smatrali za predstavnika Dokka Umarova, nekada najozloglašenijeg teroriste u Rusiji i Zapadnoj Evropi.

Napadač na aerodrom Ataturk bio je na ruskoj poternici od 2003. godine zbog finansiranja terorizma, regrutovanja terorista i pripadanju terorističkoj grupi. Iste je godine dobio azil u Austriji. Čatajev je tvrdio da je ruku izgubio i da je bio okrutno mučen u ruskom zatvoru kao i da ga ruske vlasti progone. Godine 2008. s još nekoliko Čečena pritvoren je u švedskom gradu Trelleborg nakon što je policija u njegovom automobilu pronašla kalašnjikov, eksplozive i municiju. Zbog ovoga proveo je više od godine dana u zatvoru u Švedskoj. Godine 2010. Čatajev je uhapšen u Ukrajini, a na njegovom telefonu pronađene su instrukcije o tehnikama uništenja kao i slike tela poginulih u eksploziji.

Rusija je ponovno zatražila njegovo izručenje, ali Evropski sud za ljudska prava naredio je Ukrajini da ga ne preda Rusiji. Amnesti Internešenel takođe je apelovao da se njegovo izručenje zaustavi jer bi Čatajev “mogao da se suočit s nepoštenim suđenjem pa bi mogao dabude podvrgnut torturi”. Godinu dana kasnije Čatajev je pritvoren dok je prelazio granicu između Turske i Bugarske ali ponovo je izbegao izručenje zbog organizacija za ljudska prava koje su se umiješale i rekle kako Čatajev ima izbeglički status u Austriji i da ga ne mogu poslati u Rusiju.

Od 2012. do 2015. Čatajev je navodno živio u Gruziji gde se takođe pridružio terorističkoj grupi a tamo je odslužio i zatvorsku kaznu zbog optužbi vezanih za terorizam. U februaru 2015. iz Gruzije je otišao u Siriju gde se pridružio Islamskoj državi i ubrzo došao na visoku poziciju. U oktobru 2015. SAD je dodao Čatajeva na listu terorista zbog njegove navodne povezanosti s regrutovanjem ekstremista.(Agencije).♦