Jul u znaku Nikole Tesle

Jul u znaku Nikole Tesle

28/06/2016 Off By

 

Tokom čitavog jula 2016, zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim delom i životom Nikole Tesle, biće proslavljen i rođendan velikog naučnika


Ranka Čičak

“TESLA DANI 2016” , biće održani od 1. do 31. jula. Ovom manifestacijom u Srbiji će biti obeležen jubilej – 160 godina od Teslinog rođenja.

Tokom čitavog jula 2016, zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim delom i životom Nikole Tesle, biće proslavljen i rođendan velikog naučnika.

Na sam dan Teslinog rođenja, 10. jula, kako je najvaljeno na konferenciji za medije u Turističkoj organizaciji Srbije, biće premijerno pušten u rad model Teslinog visokonaponskog transformatora od 12 miliona volti i taj eksponat omogućiće građanima i gostima Beograda da ekskluzivno vide eksperiment koji je Nikola Tela izveo u svojoj labratoriji pre 125 godina.

Marija Labović, direktorka TOS- a rekla je da će istovremenim prikazivanjem video rada umetnika iz Beograda i Njujorka, posvećenog Nikoli Tesli, u Beogradu, Kragujevcu i Njujorku, “Tesla dani 2016”, simbolično spojiti Srbiju i SAD, baš u periodu kada je uspostavljen i direktan let Beograd-Njujork.

“Tesla dane 2016”, manifestacije koja je prvi put organizovana 2014, a koja je deo rute “Putevima Tesle kroz Srbiji”, organizuje Klaster puteva kulture koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednka i šest fakulteta.Predstavnica Klastera puteva kulture Manuela Graf kazala je da je cela priča o Tesli nešto potpuno jedinstveno što Srbija može da ponudi svetu, a to je ono što se u turizmu i kulturi traži.

Pokrovitelj “Tesla dana 2016” su Ministarstvo trgovine, turizmna i telekomunikacija Srbije i Elektroprivreda Srbije (EPS).♦