NBS: Finansijska stabilnost očuvana – dinar sutra jači za 0,2 posto

NBS: Finansijska stabilnost očuvana – dinar sutra jači za 0,2 posto

28/06/2016 Off By


Prodajom deviza Narodne banke Srbije odmah na početku dana u petak 24. juna sprečeno je širenje panike i održana je stabilnost deviznog tržišta


ZVANIČNI srednji kurs dinara prema evru sutra će iznositi 123,5585. Dinar je na dnevnom nivou ojačao za 0,2 posto u odnosu na evro, pri čemu Narodna banka Srbije ni danas ni juče nije intervenisala na deviznom tržištu.

To još jednom ukazuje na adekvatnu i blagovremenu reakciju NBS u petak kada su sva svetska tržišta bila značajno poljuljana nakon rezultata referenduma Velike Britanije u pravcu izlaska iz Evropske Unije. Stabilnost na domaćem deviznom i finansijskom tržištu nije ni u jednom trenutku dovedena u pitanje.

Prodajom deviza Narodne banke Srbije odmah na početku dana u petak 24. juna sprečeno je širenje panike i održana je stabilnost deviznog tržišta. Iako je dinar u petak neznatno oslabio, već početkom ove nedelje dolazi do oporavka njegove vrednosti i to bez deviznih intervencija Narodne banke Srbije. Takođe, stabilnost dinara dokazuje i povećanu otpornost domaće ekonomije na eksterne šokove usled značajnog poboljšanja makro-ekonomskih fundamenata.

Narodna banka Srbije će kao i do sada nastaviti da prati i analizira sve faktore koji mogu da utiču na kretanja na deviznom tržištu i po potrebi adekvatno reaguje, rukovodeći se pri tome principom efikasnosti u upotrebi deviznih rezervi, ali i svih ostalih raspoloživih instrumenata monetarne politike. (Press NBS)♦