Kragujevac: Lažnim oglasima varali kupce automobila

Kragujevac: Lažnim oglasima varali kupce automobila

23/06/2016 Off By

 

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prevara uhapšeni su P.S. (1973), LJ.S. (1941), D.P. (1975), M.Đ. (1961), Ž.Đ. (1991), S.Đ. (1985), G.Đ. (1969), M.M. (1956) i M.D. (1966)


PRIPADNICI Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, sprovodeći aktivnosti u pružanju međunarodne pravne pomoći, uhapsili su devetočlanu kriminalnu grupu iz Kragujevca zbog postojanja osnova sumnje da su prevarom oštetili, za više od osam miliona dinara, veći broj osoba koje su se javljale na lažne internet oglase za kupovinu automobila, postavljene od strane jednog od osumnjičenih.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prevara uhapšeni su P.S. (1973), LJ.S. (1941), D.P. (1975), M.Đ. (1961), Ž.Đ. (1991), S.Đ. (1985), G.Đ. (1969), M.M. (1956) i M.D. (1966).

Postoje osnovi sumnje da je P.S., od 2010. godine do kraja 2013. godine, na teritoriji Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke, organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, po unapred utvrđenim zadacima i ulogama, počinili više krivičnih dela.

Osumnjičeni P.S. pronalazio je stvarne oglase za prodaju automobila, i nakon što bi od vlasnika saznao cenu i oznake identifikacije automobila, na internet portalu “E-bay”, koji je registrovao sa korisničkim imenom “autospezialist312“ i lažnim podacima na ime Mark Skolak iz Nemačke, postavljao istovetne lažne oglase, u kojima se neistinito predstavljao kao prodavac tih automobila.

Zaintresovani za kupovinu automobila sa lažnog oglasa, kako se sumnja, stupali su u kontakt sa osumnjičenim P.S., koji im je davao instrukcije da novac uplate u korist stvarnog prodavca – vlasnika vozila, predstavljajući da se radi o njegovom računu.

Postoje osnovi sumnje da se P.S., nakon što bi oštećeni uplatili novac, javljao stvarnom vlasniku vozila, tvrdeći da je izvršio isplatu za automobil.

Osumnjičeni P.S. pozivao je članove kriminalne grupe i davao im instrukcije i neophodnu dokumentaciju za preuzmanje vozila, posle čega su oni odlazili na adrese stvarnih prodavaca, preuzimali vozila sa potrebnom dokumentacijom i nakon toga ih predavali P.S.

Na taj način, oštećeni koji su se javljali na lažne Internet oglase, dovođeni su u zabludu da novac uplaćuju stvarnom vlasniku vozila, a automobile, koje je osumnjičeni P.S. nakon preuzimanja od ostalih članova kriminalne grupe prodavao na teritoriji Srbije, nikada nisu dobili.

Osumnjičeni P.S. se tereti i da je, od 2010. do kraja 2013. godine, počino više krivičnih dela prevara na štetu većeg broja lica, preko internet portala www.mobile.de.

Postoje osnovi sumnje da je P.S., na tom portalu, objavljivanjem oglasa neistinitog sadržaja i lažnim prikazivanjem činjenica, da kao prodavac poseduje putnička vozila i kamione, uz pomoć ostalih članova kriminalne grupe, koji su se lažno predstavljali kao vlasnici vozila koja su ponuđena na prodaju, dovodio i održavao u zabludi više oštećenih, da će im nakon uplate novca na naznačeni račun putem servisa za transakciju novca „Western union” i „Money gram”, koje su koristili članovi kriminalne grupe, isporučiti kupljena vozila.

Osumnjičeni su u cilju obavljanja krivičnih dela otvarali i druge bankovne račune u inostranim bankama i koristili platne kartice tih banaka za obavljanje ovakvih transakcija.

Sumnja se da su članovi kriminalne grupe, po prethodnom dogovoru, novac predavali osumnjičenom P.S., nakon čega su prekidali svaki kontakt sa oštećenim licima.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.♦