Saopštenje Inicijative Ne da(vi)mo Beograd: u subotu četvrti protest

Saopštenje Inicijative Ne da(vi)mo Beograd: u subotu četvrti protest

23/06/2016 Off By

 

Prošlo je dva meseca, a odgovorni ćute, odugovlače, lažu i zataškavaju krivična dela, kako bi nesmetano nastavili sa sprovođenjem po građane štetnog projekta “Beograd na vodi”


U SUBOTU (25. juna), u 18 časova ispred Skupštine grada, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd organizuje četvrti protest i šetnju “Neće proći!” povodom rušenja objekata i vezivanja i maltretiranja ljudi u Savamali, i neodazivanja policije na pozive građana u pomoć, u noći 24. aprila.

Prošlo je dva meseca, a odgovorni ćute, odugovlače, lažu i zataškavaju krivična dela, kako bi nesmetano nastavili sa sprovođenjem po građane štetnog projekta “Beograd na vodi”.

Stoga, inicijativa Ne da(vi)mo Beograd poziva građane da ih zajedno primoramo na preuzimanje odgovornosti i podnošenje ostavki, kao dodatnom koraku ka očekivanom krivičnom procesuiranju nadležnih:

Siniše Malog, gradonačelnika Beograda, i Nikole Nikodijevića, predsednika Skupštine grada Beograda, koji obavljaju funkcije najviših organa gradske vlasti. S obzirom da je projekat “Beograd na vodi” njihova prevashodna okupacija, morali su u najmanju ruku znati o čemu se radilo u noći između 24. i 25. aprila, i nastupiti bez poricanja, jer su, po svemu sudeći, oni rukovodili akcijom rušenja objekata, lišavanja slobode građana i ugrožavanja njihove sigurnosti.

Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova RS, i Vladimira Rebića, v.d. direktora Policije Srbije, koji su po funkciji odgovorni za postupanje policije, odnosno u konkretnom slučaju odbijanje policije da se odazove pozivima u pomoć građana koji su pod prisilom bili primorani da se podvrgnu zahtevima uniformisanih lica pod fantomkama, i čiji su životi i sigurnost bili ugroženi, a sloboda kretanja grubo narušena.

Nikole Ristića, načelnika Komunalne policije Beograda. Podsećamo da je Zaštitnik građana u februaru ove godine preporučio razrešenje Nikole Ristića sa funkcije načelnika Komunalne policije, zbog utvrđenih propusta i nezakonitosti u postupanju službenika Komunalne policije prema dvema novinarskim grupama u septembru i oktobru 2015. na prostoru projekta “Beograd na vodi”, kao i zbog naknadnog odbijanja da sarađuje sa institucijom Zaštitnika građana. Tada je Komunalnoj policiji, između ostalog, spočitavana nezakonita i nepravilna upotreba fizičke snage, nezakonita pretnja oštećenjem imovine, neprofesionalno ponašanje i narušavanje dostojanstva građana. U sličnom maniru se načelnik Komunalne policije ponašao i sada, negirajući da su se građani obraćali Komunalnoj policiji, i odbivši ponovo da sarađuje sa institucijom Zaštitnika građana. Na taj način je nasilnički manir postao vodeći princip organizacione kulture Komunalne policije.(Press Inicijative)♦