Skupštiuna Srbije: svađa Radikala

Skupštiuna Srbije: svađa Radikala

22/06/2016 Off By

 

  • U kuloarima se već čulo da će Bečić biti i predsednik Odbora za bezbednost. Vi znate koje su afere sa njim povezane. Znate za njegovu lažnu diplomu. A eto, na prošloj sednici je slagao da nikada nije visokog italijanskog državnika nazvao Đorđo Mortadela, rekao je Vojislav Šešelj i izazvao svog nekadašnjeg obožavaelja Aleksandra Martinovića

    Ranka Čičak

VEĆ U NASTAVKU prve sednice, dok su se birala radna tela Skupštine Srbije, došlo je do uvredljivih sukoba između poslanika SNS i njihovog političkog stvaraoca, još iz vremena dok su bili radikali – Vojislava Šešelja.

Iako je Šešelj rekao da će njegova poslanička grupa poštovati postignuti dogovor i glasati za sve predloge koji su konsenzusom utvrđeni, nije mogao da pređe preko toga što su SNS u Odbor za bezbednost kandidovali Igora Bečića:

– U kuloarima se već čulo da će Bečić biti i predsednik Odbora za bezbednost. Vi znate koje su afere sa njim povezane. Znate za njegovu lažnu diplomu. A eto, na prošloj sednici je slagao da nikada nije visokog italijanskog državnika nazvao Đorđo Mortadela.

Nenad Čanak je dobacio- Salmonela

Šešelj se nije dao zbuniti:

– Ne, ti si, Čanak posle dodao Salmonela, kada si se šalio na taj račun. Dakle, može li takav čovek biti član Odbora za kontrolu službi bezbednosti ? Može li on biti otporan na pritiske službi? Te službe imaju spektar delovanja od kojeg bi vam se digla kosa na glavi. Kada imaju nekoga sa predispozicijama da bude pion, rad Odbora postaje formalan.

Predsednik poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović skočio je u odbranu svog partijskog kolege i u napad na svog bivšeg idola i predsednika SRS:

-Da li sam gospodin Šešelj ima kredibilitet da bude član Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Svojevremeno je bio saradnik Centra državne bezbednosti u Sarajevu, pod kodnim imenom Magistar.

Šešelj je tražio repliku, ali Maja Gojković, njegova bivša obožavateljka, koju je on svojevremeno uveo u Skupštinu, mu je nije dala.

Kada se na kraju domogao diskusije, Šešelj je rekao da niko u sali ne sme da bude nedodirljiv i svako mora biti spreman da podnese sve što se na njegov račun izrekne:

-Ja sam izneo primedbe o Igoru Bečiću i konkretne argumente zašto predlog da on bude u Odboru nije moralno valjan. Ali, predsednik poslaničke grupe SNS je preskočio izjašnjenje.Da li sam u pravu kada sam rekao da Igor Bečić ima sumnjivu diplomu, da je visokog italijanskog državnika nazvao, ovde u Skupštini – Mortadela? To je trebalo argumentovano demantovati. Ali, Aleksandar Martinović se opredelio za drugi metod – udri po ličnosti oponenta. Da bi mene moralno diskvalifikovao, Martinović pominje dokument da sam ja nekada bio špijun državne bezbednosti. Taj dokument ne postoji. Ali, postoji knjiga koju su štampali franjevački fratri na Širokom Brijegu gde je ukucano da sam ja bio jedan od njih 1979. godine, kada sam bio politički nepodoban za školu rezervnih oficira.

Šešelj je predložio Martinoviću jače argumente:

-Ja sam suđen na 8 godina zatvora zbog kontrarevolucionarnog ugrožavanja osnova društvenog poretka. Na četiri godine zbog neprijateljske propagande, prekršajno više od 20 puta zbog nasilnog ponašanja i narušavanja javnog reda i mira.To su jači argumenti za opovrgavanje moje kandidature za Odbor. Optužen sam za ubistvo više od 5.000 ljudi, civila i ratnih zarobljenika, a vi ste pristali da budem član ovog Odbora i ja sam vam zahvalan. Mogli ste me argumentima osporavati, a ne sada glupo osporavati moju argumentovanu primedbu da Igor Bečić ne može da bude član ovog Odbora , ili, ne daj Bože, njegov predsednik. Ja imam kompromitovanu prošlost. Videli ste koliko sam puta bio u zatvoru, izbacivan s posla, fakulteta.To može biti uzrok različitih frustracija. Ali, moje frustracije nisu toliko jake kao frustracije Aleksandra Martinovića, jer su ga u detinjstvu svi vukli za uši..

Martinović je odgovorio da ga ni jedna Šešeljeva uvreda ne može naljutiti.

Rekao je da zna šta su radili Franjevci na Širokom Brijegu, a onda je izvadio iz džepa člansku kartu UDBE:

-Evo, ja sam našao dokument.Ovo je članska karta UDBe sa vašom fotografijom.♦