Beograd: Er Srbija poletela za Njujork

Beograd: Er Srbija poletela za Njujork

23/06/2016 Off By

 

Mislim da je ovo velika stvar za našu zemlju.Linija za Njujork je novi život za našu avio kompaniju, a i za našu zemlju. Ovo je pokazalo našu opredeljenost za otvaranje prema svetu. Ovo je prvi direktan let naše avio kompanije za SAD posle 24 godine, rekao je premijer Aleksandar Vučić


Ranka Čičak

PRVI avion Er Srbije na liniji za Njujork, poleteo je jutros u 8 sati i 7 minuta iz Beograda.Pred stotinak novinara vrpcu su svečano presekli Dane Kondić, direktor Er Srbije, Karl Skot, ambasador SAD, direktor Etihata Đejms Holgan i predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić.

Direktor Er Srbije rekao je da je ovo mali korak za jednog Srbina, ali veliki za Srbiju.

lentaAmbasador Skot je otvaranje linije za Njujork ocenio kao stratešku odluku Srbije:

-To će pojačati vezu između naše dve zemlje.Neki kažu da to nije ništa novo, jer je nekada JAT leteo i u Čikago i u Los Anđeles. I ja sam tada leteo. Ali je prošlo 30 godina.Avion je lep, ali nije Boing. Ipak sam siguran da će mi u ovom letu biti ugodno i siguran sam da je ovo dobar potez Srbije.

Skotovu šalu o Boingu, dočekao je premijer Aleksandar Vučić spremnim odgovorom:

-Mi bi kupili Boing, ako dobijemo nisku cenu i veći popust nego za Er bas. Zatim se obratio onima koji mu redovno pronalaze mane, pa su sumnjali i u otvaranje ove linije:

-Ja u ovom poslu ne vidim nikakvu manu. Mislim da je ovo velika stvar za našu zemlju.Linija za Njujork je novi život za našu avio kompaniju, a i za našu zemlju. Ovo je pokazalo našu opredeljenost za otvaranje prema svetu. Ovo je prvi direktan let naše avio kompanije za SAD posle 24 godine.Od izuzetnog su značaja odlični odnosi sa SAD. To će podsticati i našu ekonomsku snagu, a i Njujork će približiti Beogradu. I Srbiju će da približi Amerikancima, naše banje, planine, našu ravnicu. To će dovesti i one koji su zainteresovani da ulažu u našu zemlju. Mislim da smo mi na greškama iz protekle tri decenije učili i danas polažemo ispit po ispit i našu zemlju dovodimo do visina koje ona zaslužuje.Ukoliko uspemo da sačuvamo regionalnu stabilnost, uspećemo da okupljamo, kao nekada u bivšoj Jugoslaviji sve iz ovog regiona.Ovaj let će nam u tome pomoći. Jer, danas ne postoji bolji i povoljniji let i za one koji bi da iz Hrvatske , BiH, Makedonije, Crne Gore, Bugarske ili Rumunije idu u Njujork.Beograd postaje važan centar.

Premijer je rekao da je tužan što mora da ostane u Beogradu zbog formiranja Vlade:

-Ovo je jedan od snova koje sam sanjao i nešto što smo obećavali narodu, a znali smo da je teško ostvarljivo.I još mnogo toga ćemo ostvarati. Želim da u narednih sto godina ne zatvaramo liniju za Njujork i da otvaramo još mnogo linija. Nove linije su nam za Kijev, Ohrid, San Peterburg.

Kapetan na današnjoj liniji je Davor Mišević.Novinarima je rekao da je uzbuđen samo privatno, ali će let biti profesionalan.Ovo je istorijski let Er Srbije i srećan sam što sam njegov pilot.

Ministarka saobraćaja, Zorana Mihajlović nada se da će Er Srbija ubrzano otvarati nove linije.♦