Konferencija za medije misije MMF: obostrano zadovoljstvo

Konferencija za medije misije MMF: obostrano zadovoljstvo

21/06/2016 Off By

 

Najviše komplimenata Misije MMF dobili su izvanredni fiskalni rezultati. Do kraja godine deficit BDP – a treba da se smanji za 2,5 posto


Ranka Čičak

POSLE razgovora o četvrtoj i petoj reviziji aranžmana koji je Srbija sklopila s MMF-om, Đejms Ruf, koji predvodi misiju MMF, rekao je novinarima da je zadovoljan rezultatima ekonomskog programa Srbije. Ekonomski rast jača, podržan snažnim investicijama i povećanjem izvoza. Inflacija je ostala na niskom i stabilnom nivou, mada ispod cilja, zbog nižih uvoznih cena i cena prehrambenih proizvoda.

Gospodin Ruf kaže da ovaj posao treba da potvrdi i nova Vlada. Sporazum treba da potvrdi i rukovodstvo i Izvršni odbor MMF, zakazan za kraj avgusta.Posle toga će na raspolaganje Srbiji biti stavljeno novih 147 miliona evra. Tako će se dostići ukupan raspoloživi iznos za Srbiju od 762 miiona evra. Srpske vlasti su najavile da ne nameravaju da povlače ova sredstva.

Najviše komplimenata Misije MMF dobili su izvanredni fiskalni rezultati. Do kraja godine deficit BDP – a treba da se smanji za 2,5 posto.

Misija MMF podržala je opreznost Narodne banke u relaksiranju monetarne politike.Smanjenje kamatnih stopa će i dalje zavisiti od situacije na međunarodnim finansijskim tržištima i fiskalne pozicije zemlje.

Međutim, treba nastaviti smanjenje visokog javnog duga i obezbediti da on stalno pada. Treba nastaviti i racionalizaciju u javnom sektoru. Potrebna je i odlučnija reforma javnih državnih i rudarskih preduzeća. Tu se pominju EPS, RT Bor i Resavica.

Plan reformi u finansijskom sektoru ove godine je usmeren na dve oblasti.Reformu državnih finansijskih institucija i rešavanje problematičnih kredita.

Na pitanje novinara hoće li ove godine poskupeti struja, Ruf odgovara da je struja samo jedan od elemenata poslovanja EPS -a i da treba pažnju obratiti na generalno poslovanje ove firme, a ne samo na cenu struje. Povećanje cene struje je pitanje za srpsku Vladu i Svetsku banku.Ipak, ljudi u Srbiji treba da naviknu na regulisanje cene struje prema trenutnim situacijama.

Na pitanje hoće li Vlada dobijene zadatke MMF – a moći da odradi do kraja, Ruf zaključuje:

-Ako se to ne dogodi, izgubiće se sadašnji pozitivni rezultati fiskalne konsolidacije.♦