22. jun

22. jun

22/06/2016 Off By

 

1826. – Rođen je Bogoboj Atanacković, pisac ranog srpskog romantizma, pobornik reformi Vuka Karadžića i jedan od obnovitelja srpske proze nakon oslobađanja Srbije od turske vlasti (“Dva idola”, “Bunjevka”, “Darak”, “Srpkinja”).


1533. – Turski sultan Sulejman II Veličanstveni potpisao je sa Austrijom ugovor o miru, nakon drugog neuspešnog pohoda na Beč.

1535. – Mesec dana nakon što ga je papa proizveo u kardinala, u Londonu je pogubljen Džon Fišer (John Fisher). On je odbio da prizna kralja Henrija VIII (Henry) za poglavara novoformirane Engleske crkve.

1757. – Rođen je britanski istraživač Džordž Vankuver (George Vancouver), koji je plovio sa kapetanom Kukom (Cook) 1772. i 1776. i istraživao Australiju, Vankuver i Island. Posebno su značajna njegova istraživanja pacifičke obale Severne Amerike. Po njemu su dobili naziv grad i ostrvo u Kanadi.

1805. – U Đenovi je rođen italijanski političar i revolucionar Đuzepe Macini (Giuseppe Mazzini), jedna od najznačajnijih ličnosti u pokretu za oslobođenje i ujedinjenje Italije.

1815. – Nakon poraza kod Vaterloa Napoleon Bonaparta (Bonaparte) abdicirao je drugi i poslednji put.

1826. – U Panami je, na inicijativu južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara, održan Panamerički kongres čiji je cilj bio ujedinjenje južnoameričkih republika.

1826. – Rođen je Bogoboj Atanacković, pisac ranog srpskog romantizma, pobornik reformi Vuka Karadžića i jedan od obnovitelja srpske proze nakon oslobađanja Srbije od turske vlasti (“Dva idola”, “Bunjevka”, “Darak”, “Srpkinja”).

1874. – Uspostavljena je prva telegrafska veza Brazila i Evrope.

1894. – Afrička država Dahomej (Benin) je postala francuska kolonija.

1896. – Američki inženjer i pronalazač, Markoni (Marconi) je patentirao bežični prenos.

1898. – Rođen je nemački pisac Erih Marija Remark (Erich Maria Remarque). Postao je poznat po antimilitarističkom romanu “Na zapadu ništa novo”, koji je preveden na mnoge jezike i filmovan, a u Nemačkoj zabranjen po dolasku Hitlera na vlast.

1905. – Na inicijativu redakcija Srpskog književnog glasnika “Dela” i “Nove iskre”, održana je konferencija na kojoj je osnovano “Srpsko Književničko društvo”, sa sedištem u Beogradu koje je trebalo da ima redovne i počasne članove. Na ovoj konferenciji, za predsednika je izabran Simo Matavulj, a za sekretara Jovan Skerlić.

1906. – Rođen je američki filmski scenarista, producent i režiser austrijskog porekla Bili Vajlder (Billy Wilder). Dobitnik je nekoliko Oskara i nagrada na festivalima u Kanu i Veneciji (“Bulevar sumraka”, “Sabrina”, “Ljubav popodne”, “Svedok optužbe”).

1914. – Srpski kralj Petar Karađorđević povukao se s vlasti, a kraljevska ovlašćenja dobio je njegov drugi sin Aleksandar, koji je 1. decembra 1918. postao regent Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a nakon smrti oca 1921. i kralj.

1940. – Francuska je u Drugom svetskom ratu potpisala kapitulaciju u Konpjenju, mestu u kojem je francuski maršal Foš (Foch) 1918. godine primio kapitulaciju Nemačke posle Prvog svetskog rata; general De Gol (Gaulle) sastavio je u Londonu vladu Slobodne Francuske.

1941. – Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije uputio je proglas u kojem je pozvao narode Jugoslavije na ustanak protiv nemačke okupacije.

1941. – Počela je operacija “Barbarosa” u Drugom svetskom ratu u kojoj su Hitlerove trupe sa više od 150 divizija napale SSSR duž cele granične linije između Baltičkog i Crnog mora; Italija i Rumunija su objavile rat SSSR-u.

1965. – Japan i Južna Koreja potpisali su u Tokiju sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

1969. – Umrla je američka filmska glumica i pevačica Džudi Garland (Judy), koja se kao devojčica proslavila ulogom u filmu “Čarobnjak iz Oza” za koju je dobila Oskara.

1987. – Umro je američki filmski glumac i igrač Fred Aster (Astaire), koji se proslavio u holivudskim muzičkim filmovima sa partnerkom Džindžer Rodžers (Ginger Rogers).

1994. – Predstavnici Rusije potpisali su u sedištu NATO u Briselu program ove vojne alijanse “Partnerstvo za mir”.

2000. – Američka svemirska letelica “Marsov osmatrač” otkrila je naznake o postojanju vode na Marsu.

2001. – Nemačka je počela isplatu ratne odštete ljudima koje je nacistička vlast tokom Drugog svetskog rata držala na prinudnom radu.

2001. – Ustavni sud Turske zabranio je rad glavnoj opozicionoj proislamskoj Partiji vrline, koja je u parlamentu imala 102 poslanika, zbog njene anti-sekularne aktivnosti. Mesec dana kasnije polovina poslanika te partije osnovala je novu stranku pod nazivom “Saadet”.

2003. – U okviru druge svoje posete Bosni i Hercegovini poglavar Rimokatoličke crkve Jovan Pavle Drugi po prvi put je posetio Republiku Srpsku.

2003. – Tokom državne posete Londonu predsednik Rusije Vladimir Putin bio je i zvanični gost Bekingemske palate, što je prvi put posle 1874, kada je na dvoru bio ruski car Aleksandar Drugi. Britanski dvor je držao zamrznute odnose sa Moskvom u znak protesta što su boljševici 1918. ubili ruskog cara Nikolaja Drugog.

2003. – Indijski premijer Atal Behari Vadžpaji (Vajpayee) doputovao je u zvaničnu posetu Pekingu. To je prva poseta jednog indijskog premijera Kini u poslednjih deset godina.