Ministar Nebojša Stefanović: ko ne radi dobro mora biti smenjen

Ministar Nebojša Stefanović: ko ne radi dobro mora biti smenjen

21/06/2016 Off By

 

Na molbu da prokomentariše izjavu Dragana Kecmana, koji je rekao da je on jedini tražio istragu na licu mesta (u Savamali), ali to nije učinjeno, ministar kaže:”Ja sam rekao da je on dobar izbor za načelnika beogradske kriminalističke policije. Zašto je do ovakvih izjava došlo posle smene i njegovog premeštaja? Uvek mi je sumnjivo kada neko tako govori nakon smene…”


Ranka Čičak

MINISTAR unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović nije želeo danas da komentariše događaje u Savamali. Na pitanje da li je MUP prikupio podatke vezane za ovaj slučaj, kaže da to treba pitati tužilaštvo, koje vodi istragu. Što se policije tiče, ja sam insistirao da se posao obavi u skladu sa zakonom. Uveren sam da će sve što bude do policije, biti urađeno profesionalno i da ćemo doći do istine o svemu.

Na molbu da prokomentariše izjavu Dragana Kecmana, koji je rekao da je on jedini tražio istragu na licu mesta, ali to nije učinjeno, ministar kaže:

-Ja sam rekao da je on dobar izbor za načelnika beogradske kriminalističke policije. Zašto je do ovakvih izjava došlo posle smene i njegovog premeštaja? Uvek mi je sumnjivo kada neko tako govori nakon smene. Meni se niko nije obraćao. Nikada ga ja nisam pozvao telefonom, niti rekao mojim saradnicima da ga bilo šta pitaju. Ponašao sam se profesionalno. Što se ubistva novinara tiče, očekujem da se sve profesionalno obavi. U mom kabinetu radi Nemanja Pantić, kao jedan od mojih najbližih saradnika. I pored toga što mi je to posao kao ministru, i lično sam zainteresovan da se utvrdi istina o ubistvu Milana Pantića. Voleo bih da ta istraga ide mnogo brže. Prošlo je mnogo godina od njegovog ubistva. Desilo se to i pre nego što je moja stranka bila na vlasti i mnogo pre nego što sam ja postao ministar unutrašnjih poslova. Voleo bih da znam da li je u celom tom periodu, od početka do danas, bilo ko uticao na zaustavljanje tog slučaja. Spreman sam lično da uradim sve što je potrebno da bi se došlo do istine. Gde god da je ko pravio greške – odgovaraće. I oni koji su iz redova politike i oni koji su iz redova policije i svi ostali.

Novinari su pitali ministra da li se zna ko je organizovao hajku na Zorana Kesića montiranim snimcima.On je rekao da će policija utvrditi sve ono što je u njenoj nadležnosti:

– Gospodina Kesića smo zvali istog dana.Povodom jedne od poruka koja je ukazivala na pretnju, u saradnji s tužiocem preduzeli smo sve da utvrdimo ko je ta osoba. Ali, ne može policija da utvrđuje ko montira snimke na internetu. Utvrdićemo ko je pretio i da li ta osoba predstavlja opasnost. Ako ta osoba nije u zemlji, tražićemo međunarodnu pravnu pomoć. U protekle dve godine radili smo tako. Ne postoji osoba kojoj je prećeno, a da onog koji preti nismo otkrili, priveli i predali ga tužiocu. Svaki dan neko nekome nešto montira i tumači to kao slobodu govora.U samoj montaži nema pretnje.Mi ćemo da obavimo svoj deo posla koji se tiče pretnji prema Zoranu Kesiću, ali drugo ne. Jer, ako tako uradimo, sutra ćete tvrditi da je to kršenje slobode govora.

Novinar Davor Lukač potsetio je ministra na njegovo obećanje da će utvrditi ko je prebio novinara Miloša Đevrinskog, dato još pre dve godine, a do danas niko o tome nije saslušan.

Ministar je rekao da će proveriti:

-Ali je očigledno da kriminalistička policija nije uradila svoj posao. I to pokazuje da je dobro što je Dragan Kecman smenjen.Ja sam rekao da ne postoji niko ko može da računa da će zauvek zadržati svoj posao. Svako ko ne daje dobre rezultate, ne rešava slučajeve, mora da bude smenjen.Iza svake smene stoji nedostatak rezultata.

Na pitanje šta je sa pretnjama njegovoj porodici, ministar ne želi da odgovara:

-Meni redovno prete .To je za mene i moju porodicu uobičajeno. Borba protiv korupcije i kriminala ima svoju cenu. Ja sam to znao kada sam postao ministar unutrašnjih poslova. ♦