Split: Suđenje kapetanu Draganu počinje u septembru

Split: Suđenje kapetanu Draganu počinje u septembru

20/06/2016 Off By

Nakon što je prošle godine u julu izručen iz Australije, Dragan Vasiljković optužen je početkom godine za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima. Obrana je uspešno sve donedavno odlagala održavanje sednice optužnog veća. Vasiljković je tražio delegaciju suda zbog lakšeg dolaska svedoka, a tražio je i izuzeće splitskih sudija. Žalio se da mu je postupak namešten iz šovinističkih pobuda


KAPETANU Draganu (Vasiljkoviću) sudi će Damir Romac, splitski sudija koji je nedavno osudio Dragana Paravinju. Romac je predsjednik Odjela za ratne zločine splitskog Županijskog suda pa njegov izbor nije iznenađenje. Uz njega, veće će činiti još dva profesionalca. Pripremno ročište zakazano za 14. jula, a suđenje bi trebalo da započne posle letnih odmora, u septembru.

Rasprava neće da privuče samo pažnju domaćih, srpskih i australskih, već i nemačkih medija, jer optužnica protiv Vasiljkovića problematizuje i smrt nemačkog novinara Egona Skotlanda, koji je ubijen 1991. godine na ulazu u Glinu.

Nakon što je prošle godine u julu izručen iz Australije, Dragan Vasiljković optužen je početkom godine za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima. Obrana je uspešno sve donedavno odlagala održavanje sednice optužnog veća. Vasiljković je tražio delegaciju suda zbog lakšeg dolaska svedoka, a tražio je i izuzeće splitskih sudija. Žalio se da mu je postupak namešten iz šovinističkih pobuda.

Vasiljkovića terete da je u junu i julu 1991. u Kninu kaokomandant Jedinice za posebne namene dozvoljavao maltretiranje zarobljenih policajaca i civila u improvizovanom zatvoru smeštenom u kninskoj tvrđavi, gde se nalazila i njegova komanda. Nije preuzeo ništa da spreči zlostavljanja. Optužnica navodi da je lično udario nogom u rebra i leđa Osmana Vikića, a Velibora Bračića nogom u glavu. Pripadnicima njegove jedinice koji su Bračića mlatili gumenim palicama i kundacima rekao je: “Vidjet ćete kako se to radi.”

Optužnica ga tereti i da je krajem februara 1993. godine u Bruškoj kod Benkovca kao komandant Jedinice za specijalne namene i Nastavnog centra za obuku specijalnih jedinica Alfa SVK naredio svojim vojnicima da likvidiraju dvojicu zarobljenih hrvatskih vojnika zasad neutvrđenog identiteta.

Optužen je i da je krajem jula 1991. godine u dogovoru sa kapetanom Ratkom Rapaićem, komandirom tenkovske jedinice oklopnog bataljona JNA iz Pančeva, izradio plan napada na policijsku stanicu u Glini i prigradsko naselje Jukinac i sela gornji i Donji Viduševac. Naredili su neselektivno granatiranje i pucanje po civilnim objektima i privrednim zgradama znajući da se u njima nalaze meštani, kako bi se zaplašilo hrvatsko stanovništvo i da se nateralo na beg.

Nemački novinar Egon Siotland ubijen iz vatrenog oružja

Ceo dan Srbi su tukli po Jukincu. Pucnjem sa tenka ubijen je meštanin Nikola Regić dok je prelazio ulicu, a iz vatrenog oružja ubijen je nemački novinar dopisnik Suddeutschen Zeitunga, čije je vozilo bilo jasno označeno oznakama da se radi o novinaru.

Topom tenka gađane su crkva i škola u Gornjem Viduševcu. Crkva Svetog Franje Ksaverskog sa statusom spomenika kulture i obližnje kuće teško su oštećene, u Jukincu je oštećeno i uništeno 30 kuća i privrednik objekata, a stanovništvo je pobeglo, domove su im opljačkali pripadnici paravojnih formacija.(Agencije)♦