Predsednici Đinping i Nikolić posetili železaru u Smederevu

Predsednici Đinping i Nikolić posetili železaru u Smederevu

19/06/2016 Off By


Kineski predsednik Si Đinping rekao je da podržava ovaj projekt u Smederevu, da će on povećati zaposlenost i životni standard i biti model kineske međunarodne saradnje sa zemljama istočne Evrope. Saradnja Kine sa Srbijom je najbolja u Evropi. Rešili smo da sa njom podelimo svoje razvojne šanse


Ranka Čičak

– DANAŠNJI dan sam obeležio u kalendaru, obeležite ga i vi, jer je najvažniji za razvoj ne samo Smedereva, već i cele Srbije – rekao je predsednik Tomislav Nikolić jutros u smederevskoj Železari. On je svog gosta, kineskog predsednika Si Đinpinga doveo da vidi ovaj nekada propali gigant, koji je kupila kineska železara He Stil. Raduje se što će Železara u vrednim i poštenim kineskim rukama povratiti svoj nekadašnji ugled:

– Kina nam stavlja do znanja da nam je prijatelj i da se na nju možemo osloniti. Svojom pozicijom i vrednim radnicima, Srbija bi mogla da bude temelj za kinesku izgradnju u Evropi. Baš sa Srbijom Kina je potpisala prvi strateški sporazum.To je potvrda da veruje u nju. Oni će razvijati inicijativu Jedan pojas – jedan krug, odnosno novi Put svile i mi ćemo od toga imati koristi.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je da podržava ovaj projekt u Smederevu, da će on povećati zaposlenost i životni standard i biti model kineske međunarodne saradnje sa zemljama istočne Evrope. Saradnja Kine sa Srbijom je najbolja u Evropi. Rešili smo da sa njom podelimo svoje razvojne šanse.

Predsednik srpske Vlade, Aleksandar Vučić je sa svojim ministrima dočekao goste u Železari.:

-Srećan sam što smo uspeli. Kada su već svi digli ruke od Železare, nas nekoliko je nastavilo da se bori. Pronašli smo prvo neko međurešenje, ali se i ono pokazalo neuspešno. Pravo rešenje bila je kineska železara He Stil. Prijateljstvo našeg predsednika Nikolića i kineskog, Đinpinga dovelo je do ovako dobre saradnje od koje će obe zemlje imati koristi.

Predsednik kineske kompanije He Stil obećao je da će železaru u Smederevu napraviti najkonkurentnijom u Evropi. Više od pet hiljada radnika dočekalo je goste s mnogo nade i radosti. Posle svečanosti dve delegacije obišle su pogone i razgovarale sa radnicima. ♦