Zašto treba da jedemo jaja?

Zašto treba da jedemo jaja?

19/06/2016 Off By

JAJA su zdrava namirnica, organizmu daju dovoljno vitamina, vlakana, proteina i željeza. Jaja možete pripremiti na bezbroj načina, a evo i razloga zašto biste ih trebali dodati doručku i ručku.

1. Čuvaju vid

JAJA su bogata jakim antioksidantima zeaksantinom i luteinom koji štite oči od lošeg utiecaja UV zraka te smanjuju rizik od nastanka očne mrene. Skuvajte nekoliko jaja navečer kako bi ujutro imali zdrav doručak ili ih čuvajte u frižideru kako bi uvek pri ruci imali nešto zdravo da pojedete.

2. Smanjuju osjećaj gladi

NE samo da će jaja vašem doručku ili ručku dodati puno esencijalnih hranjivih tvari nego će i umanjiti želju za slatkom, prženom i masnom hranom.

3. Poslastica za one na dijeti

JEDNO jaje sadrži oko 70 kalorija, pa su stoga važan deo niskokalorične prehrane. Jedno je istraživanje pokazalo da su ljudi koji su za doručak jeli dva jajeta izgubili 65 posto više težine nego žene koje su ujutro jele pecivo. Proteini u jajima brže zasite i produžuju osećaj sitosti, a to znači da ćete manje biti u napasti posegnuti za grickalicama ili zavirivati u hladnjak.

4. Smanjuju rizik od raka

JAJA su jedan od najboljih izvora nutrijenta kolina – jedno jaje sadrži oko 30 posto dnevne preporučene doze. Istraživanja su pokazala da su žene koje su unosile velike količine kolina imale 24 posto manje šanse za oboljenje od raka dojke. Kolin se nalazi uglavnom u žumanjku jajeta, tako da slobodno možete izbaciti belanjak prilikom pripremanja omleta.

5. Ona sadrže najkvalitetnije bjelančevine

JAJA se smatraju jednim od najkvalitetnijih prirodnih izvora belančevina (proteina) i esencijalnih masnih kiselina koje su ključne za mnoge funkcije u organizmu, uključujući rast i razvoj tjelesnih tkiva i normalan rad mišića i živaca.

Upravo zbog visokog udela proteina jaja se preporučuju kao idealan doručak koji daje zdravu energiju. Dobro da se zna da jaja daju osjećaj sitosti pa se tako smanjuje žudnja za hranom tokom dana.

6. Jačaju mozak

OPET moramo da spomenemo kolin, nutrijent koji igra važnu ulogu u razvoju mozga i jačanju memorije i tako smanjuje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Ako posao od vas zahteva puno koncentracije, pobrinite se da na dan pojedete dva jaja.