19. jun

19. jun

19/06/2016 Off By

 

1886. – Rođen je srpski slikar Jovan Bijelić, član Srpske akademije nauka, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih stvaralaca između dva svetska rata (“Portret devojke”, “Kupačica”, “Dvorište”, “Ženski akt”, “Sarajevo”, “Portret starice”).


1566. – Rođen je kralj Džejms I Stjuart (James Stuart) koji je kao Džejms VI nasledio škotsku krunu 1567. nakon abdikacije majke Marije Stjuart. Nakon smrti engleske kraljice Elizabete 1603. postao je kralj Engleske i tako pod svojom vlašću sjedinio krune Engleske, Irske i Škotske.

1623. – Rođen je francuski matematičar, fizičar i filozof Blez Paskal (Blaise Pascal). Konstruisao je jedan od prvih kalkulatora i značajno doprineo razvoju matematičkih teorija, posebno teorije verovatnoće.

1824. – Prva bejzbol utakmica sa uspostavljenim pravilima odigranaje u Nju Džersiju.

1862. – Američki Kongres je zabranio ropstvo na teritoriji SAD.

1867. – Republikanci, sledbenici Pabla Huaresa (Juarez) pogubili su Maksimilijana I Habsburga (Maximilian), koga je Luj Napoleon III proglasio 1864. za cara Meksika.

1885. – U Njujork je stigla Statua slobode, poklon Francuske.

1885. – Rođen je srpski kompozitor i dirigent Stevan Hristić,član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od osnivača Muzičke akademije u Beogradu, šef Beogradske filharmonije, direktor Opere u Beogradu i prvi predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije (“Ohridska legenda”, “Vranjanska svita”, “Rapsodija”).

1886. – Rođen je srpski slikar Jovan Bijelić, član Srpskeakademije nauka, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih stvaralaca između dva svetska rata (“Portret devojke”, “Kupačica”, “Dvorište”, “Ženski akt”, “Sarajevo”, “Portret starice”).

1897. – Umro je engleski kapetan Čarls Kaningem Bojkot (Charles Cunningham Boycott), kojem su 1880. zakupci imanja kojim je upravljao odbili saradnju. Takav vid otpora kasnije je nazvan prema njegovom prezimenu – bojkot.

1906. – Rođen je britanski fiziolog i biohemičar ruskog porekla Ernst Boris Čejn (Chain). Sa Aleksandrom Flemingom (Aledžander) i Hauardom Volterom Florijem (Howard Walter Florey) 1945. je podelio Nobelovu nagradu za medicinu za otkriće penicilina.

1908. – Dolaskom broda “Kasato Maru” u luku Santos sa 168 japanskih porodica počela je imigracija Japanaca u Brazil.

1917. – Ženama preko 30 godina starosti, dato je pravo glasa u Velikoj Britaniji.

1937. – Umro je škotski pisac Džejms Metju Beri (James Matthew Barrie), autor priča o Petru Panu.

1944. – Američke snage su u Drugom svetskom ratu zauzele ostrvo Sajpan u Pacifiku na kojem su Japanci imali jednu od najvećih vojno-pomorskih baza.

1947. – Rođen je indijski pisac Salman Ruždi (Rushdie), koga je iranski verski vođa ajatolah Homeini osudio na smrt 1989. zbog uvrede islama u knjizi “Satanski stihovi”. Ruždi je od tada do 2000. kada se seli u Njujork, živeo u Velikoj Britaniji pod zaštitom Skotland Jarda.

1953. – Džulijus i Etel Rozenberg (Julius, Ethel Rosenbarg), osuđeni za špijunažu u korist SSSR-a, pogubljeni su na električnoj stolici u američkom zatvoru Sing-Sing.

1954. – Rođena je Ketlin Tarner (Kathleen Turner), američka filmska glumica.

1961. – Kuvajt, koji je bio pod protektoratom Velike Britanije od 1899, stekao je punu nezavisnost.

1961. – Otkrivanjem natpisa sa imenom Pontija Pilata na iskopini rimskog hrama u Cezariji (Izrael), prvi put je pronađen dokaz da je on postojao.

1963. – Ruskinja Valentina Terješkova je poletela u svemir kao prva žena kosmonaut.

1965. – General Huari Bumedijen (Houari Boumedienne) zbacio je vojnim udarom sa vlasti predsednika Alžira Ahmeda Ben Belu (Bella).

1970. – Sovjetski vasionski brod “Sojuz-9” postigao je novi rekord u dužini boravka u kosmosu od 17 dana, 16 časova i 59 minuta.

1975. – Generalni sekretar UN Kurt Valdhajm (Waldheim) otvorio je u Meksiko Sitiju prvu svetsku konferenciju o položaju žene.

1985. – Na aerodromu u Frankfurtu, u Zapadnoj Nemačkoj, teroristi su podmetnuli bombu.

1987. – U eksploziji u garaži robne kuće u Barseloni poginulo je 12 i ranjeno više od 30 ljudi. Odgovornost je preuzela baskijska separatistička organizacija ETA.

1988. – U indijskom gradu Kurukšetra poginulo je 15, a ranjeno 25ljudi u eksploziji bombe koju su postavili Siki ekstremisti.

1993. – Umro je engleski pisac Vilijam Golding (William), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1983. (“Obredi plovidbe” “Gospodar muva”, “Slobodan pad”).

1995. – Čečenski pobunjenici oslobodili su 1.500 talaca, koje sudržali šest dana, i napustili bolnicu u gradu Buđenovsk na jugu Rusije, nakon što je sa ruskim vlastima dogovoren prekid vatre i nastavak mirovnih pregovora o Čečeniji.

1999. – U Prištini na zgradi komande Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije podignuta je zastava UN, nakon što se Vojska Jugoslavije povukla, a mirovne snage UN (Kfor) preuzele kontrolu nad srpskom pokrajinom Kosovo.

2000. – Britanski carinici otkrili su u luci Dover u kamionu hladnjači 58 leševa Kineza, ilegalnih emigranata.

2003. – Turski parlament je usvojio paket reformi na planuljudskih prava, poslednji u nizu zakona koji bi trebalo da poboljšaju šanse Turske za ulazak u Evropsku Uniju.

2004. – Saudijska Arabija je saopštila da je u sukobu bezbednosnih snaga i terorista ubijen Abdulaziz al-Mokrin (Mogrin), koga su smatrali vođom al-Kaide u toj državi, kao i još trojica njegovih pomagača. Do sukoba je došlo nekoliko sati nakon što su teroristi na svoj Internet sajt postavili fotografiju odsečene glave kidnapovanog američkog inženjera Pola M. Džonsona Juniora. ♦