Poseta visoke kineske delegacije Srbiji: najviše srpsko odlikovanje Si Đinpingu

Poseta visoke kineske delegacije Srbiji: najviše srpsko odlikovanje Si Đinpingu

18/06/2016 Off By

 

Srbija je naš važan i iskren partner u centralnoj i istočnoj Evropi. Naše dve zemlje su različite, ali su nam narodi bliski, mi smo mnogo toga naučili od vas. Kad Srbija ima teškoća, Kina joj je oslonac, rekao je Nikolić


 

Ranka Čičak

U PALATI Srbija sastali su se danas predsednici Srbije i Kine, Tomislav Nikolić i Si Đinping i delegacije dve zemlje. Predsednici su potpisali zajedničku izjavu o strateškom partnerstvu, a zatim je potpisano još 22 sporazuma o saradnji u građevinarstvu, saobraćaju, infrastrukturi, nauci, tehnologiji, industriji, obrazovanju i kulturi.

kina srbijaPredsednik Nikolić odlikovao je gosta Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici. Posle ove ceremonije, kineski predsednik je razgovarao u četiri oka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednicom Narodne skupštine, Majom Gojković.

Obraćajući se novinarima, Nikolić se setio svoje prve zvanične posete Kini i Sijevih reči:

-Srbija je naš važan i iskren partner u centralnoj i istočnoj Evropi. Naše dve zemlje su različite, ali su nam narodi bliski, mi smo mnogo toga naučili od vas.

Kad Srbija ima teškoća, Kina joj je oslonac.

Nikolić je zahvalan za podršku oko Kosova:

– Nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i podrška našim naporima da takozvano Kosovo ne postane član UNESCO i da Srbija sačuva teritorijalnu celovitost , su nam dragoceni.Srbija je spremna da postane najvažniji partner Kine.Ponudili smo da centar za saradnju Kina – CIEZ bude osnovan u Beogradu. Za nas je posebno važna modernizacija pruge Beograd – Budimpešta, kao i drugi projekti kopnenog, pomorskog i rečnog transporta između Kine i Evrope.

Nikolić je pohvalio kineska ulaganja u smederevsku Železaru, investicije u poljoprivredu i prehrambenu industriju.Kaže da treba ubrzati i izgradnju pogona za proizvodnju mesa u Kragujevcu.Očekuje nastavak revitalizacije elektrane Kostolac. Najavljuje saradnju u izgradnji nove termoelektrane na otpad, koja će unaprediti snabdevanje strujom, a i rešiti pitanje otpada. Oba predsednika pohvalila su brzu izgradnju deonice autoputa E 763 na Koridoru 11. Nikolić je ponudio da se podigne posebna kineska industrijska zona na Dunavu sa lukom i transportnim centrom. Podsetio je kineskog predsednika i na ideju o projektu Morava, plovnom putu koji bi povezao Dunav i Savu s Egejskim morem. Zahvalio je na donacijama Kine, koja je 32 miliona evra dala Srbiji za humanitarnu pomoć.

Predsednik Si Đinping kaže da su odnosi sa Srbijom važni, jer je ona pouzdan partner i prijatelj:

-Razumemo se i podržavamo u velikim pitanjima. Izjave o saradnji koje smo potpisali simbolizuju novi napredak

Dva predsednika potpisala su zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i kineski ministar trgovine, Gao Hučeng potpisali su sporazume o privredno tehničkoj saradnji za prošlu i ovu godinu. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović potpisala je s kineskim partnerima sporazum o izgradnji deonice Surčin- Obrenovac i otvaranju Centra za saradnju u saobraćaju između Kine i istočne Evrope. Među ostalim sporazumima je i onaj o izgradnji termoelektrane na otpad, zajedničkom finansiranju obnovljivih energija. ♦