Konferencija za medije Aleksandra Vučića: Posle Gašića odlazi još jedan “najbliži saradnik”

Konferencija za medije Aleksandra Vučića: Posle Gašića odlazi još jedan “najbliži saradnik”

08/06/2016 Off By

 

Ja danas želim da kažem građanima Srbije da je obrnuto od svega što su govorkali kako ćemo da izmislimo ko je to uradio, da ćemo ponuditi glavu nekih koji to nisu uradili, ali imaju debeli dosije, pa ćemo im smanjiti kaznu u nekim drugim slučajevima. Želim da vas obavestim da je nesumnjivo iza onoga što se dogodilo u Savamali, najviše rukovodstvo Beograda. Iza toga stoje najviši organi gradske vlasti


Ranka Čičak

Stigli vrući dani: Aleksandar Vučić

Stigli vrući dani: Aleksandar Vučić

HVALA vam što ste se u tako velikom broju odazvali. Nisam verovao da neke glasine mogu da privuku toliku pažnju- rekao je Aleksandar Vučić novinarima, otvarajući danas vanrednu konferenciju za štampu. A na temu o tim glasinama, navela ga je zatim novinarka Pinka pitanjem o Savamali.

Pre nego što je odgovorio na to pitanje, pohvalio se da je deficit u budžetu smanjen na 11, 3 milijarde, a privreda napreduje brže od planiranog. U aprilu je prvi put prosečna plata u Srbiji povećana na 400 evra. Privredna aktivnost je na putanji uzlaznog trenda. Industijska proizvodnja ostvarila je rast od 8,4 posto, rudarstvo 11,5 posto. Pohvalio se priznanjem koje stiže od gospodina Janga, koji je rekao da je Srbija među pet zemqljq najpovoljnijih za evropske investicije. Druga je po stopi rasta novih radnih mesta. Mađarska ima rast od 141 posto. Iza nas su Irska, Nemačka, Engleska, Poljska, Rumunija, Francuska, Rusija”.

-Sada bih hteo da vam govorim o incidentu u Savamali, kao što sam vam obećao pre sedam dana. Smatram da je potrebno da se razlikujemo od naših prethodnika i da narodu uvek kažemo istinu. Ništa ne krijemo. Tu postoje dve ključne reči o kojima mormo da vodimo računa.To su istina i pravda. Ja nisam ovamo došao da bih objašnjavao onima koji nas mrze , ili koji mene mrze, koji će svakako uvek da budu protiv, jer drugačije ne mogu da pridobiju pažnju.

-Danas sam došao da govorim zbog građana, običnih ljudi, koji su bili zabrinuti zbog toga što se nešto dešavalo pod okriljem noći, koji su iskreno bili zabrinuti i koji ne žele da se takve stvari u našim gradovima i u našoj zemlji dešavaju. Njima se obraćam i zbog njih imam obavezu da danas o ovome govorim. Ja , naravno, nisam ni tužilaštvo ni policija i neću govoriti o detaljima. Oni će to da urade. Za dva ili tri dana, to je njihova stvar. Nikada u životu nisam pozvao ni tužilaštvo niti policiju da ih ubrzavam. Za mene je važno pitanje odgovornosti i pitanje da li suštinski znamo šta se dogodilo. Ja danas želim da kažem građanima Srbije da je obrnuto od svega što su govorkali kako ćemo da izmislimo ko je to uradio, da ćemo ponuditi glavu nekih koji to nisu uradili, ali imaju debeli dosije, pa ćemo im smanjiti kaznu u nekim drugim slučajevima. Želim da vas obavestim da je nesumnjivo iza onoga što se dogodilo u Savamali, najviše rukovodstvo Beograda. Iza toga stoje najviši organi gradske vlasti. Siguran sam da im namera nije bila kriminalna. Ali je urađeno nešto veoma loše i oni će snositi i krivično pravnu i prekršajnu i svaku drugu vrstu odgovornosti. Siguran sam da je njihov motiv bio čist, da su želeli da obezbede mnogo lepši prostor, čisteći od ucenjivača, polukriminalaca, koji su zloupotrebljavali ovaj prostor za svoju zaradu. Ali to ne sme tako da se radi. Ne želimo ništa da svaljujemo na druge. Time naglašavamo razliku između nas i onih koji su upravljali ovom zemljom, a za vreme njihove vladavine nismo saznali ko je ubijao po ulicama Beograda, ko je hapsio Miloševića pod fantomkama.To ne znamo ni danas, zato što su dokumenti uništeni. Zato sam ponosan na činjenicu što sam danas predsednik vlade u zemlji u kojoj se istina ne krije ma koliko bolna i teška bila i što građani mogu da imaju poverenje i u svoje institucije i u istinitost podataka koje one saopštavaju.

Na pitanje novinara da li sve ovo što je rekao znači da Siniša Mali više nema njegovo poverenje,Vučić je odgovorio da nije reč o ličnostima:

-Siniša Mali je za mene, kao običnog građanina Beograda kao nekoga ko se rodio u Beogradui odrastao na beogradskom asfaltu, za to vreme koliko ja pamtim, gradonačelnik koji je najviše uradio.On je uspeo da spusti dug Beograda za 260 miliona evra. Uspeo je da spusti deficit grada sa 21 posto na 6 ipo posto.Napravio je da imamo najčistiji Beograd u istoriji. Zaslužan je za pokretanje najvećih projekata, za najlepše šetalište u jugoistočnoj Evropi. Posle mnogo godina počinje da se radi zgrada Saveznog MUP – a, da se grade hoteli najviših kategorija.Kreće se u renoviranje Slavije, sela i naselja dobila su više kanalizacije i ulica nego ikada u istoriji.Ovo što sam o njemu rekao niko ne može da demantuje. Druga je stvar, ali ja ću da sačekam izveštaj nadležnih organa, šta se dogodilo u Savamali.To je katastrofalno i ne sme da se dešava u Beogradu. Ja sam rekao što mi je bila obaveza, jer neću da mi posle 14 godina neko kaže da sam bio isti kriminalac kao oni koji mi danas sole pamet i drže mi predavanja. A ne kažu zašto nisu pitali ko je u fantomkama preskakao Miloševićevu ogradu, ko je u fantomkama ubio Gavrilovića. Nema razloga da se to krije.

Vučić sumnja da se iza laganja o Savamali o navodnim vezivanjima ljudi, krije neka organizacija koju ne interesuje Savamala, nego nešto drugo.

Na komentare novinara na ponašanje Saše Radulovića, koji ne želi da razgovara sa novinarima Studija B, Pinka i Informera, pa je juče tražio od obezbeđenja da ih izbaci iz Skupštine, Vučić je odgovorio:

-Ali, obezbeđenje nije reagovlo, pošto se ponaša profesionalno. Njemu ne može da naređuje niko, osim određenih predstavnika državnih službi i organa.

Vlasnik Informera zapretio je da će grubo reagovati ako Radulović krene na njega:

-Ako treba, ima da se pobijemo. Nemojte da se ljutite.

Vučić mu je odgovorio, pominjući licemerje dela naše političke javnosti. Neću da govorim o medijima, pošto su za mene svi ovde isti i nikad ih nisam odbijao, odgovarao sam na svako pitanje. Sramno je ponašanje onih koji biraju kome će da odgovore, a kome neće. Sramna je reakcija i onih koji na to ćute, a koji bi za desetostruko manje stvari meni skočili na glavu. Ali to vam govori i o vašim podelama i o licemerju u delu srpske javnosti. Novinarka RTS deset puta dolazila je kod mene u vreme kada su lagali Radulović, Borko Stefanović i drugi. Kad su izmišljali dva milona evra za advokate za Er Srbiju. Kad su pitali kolike su subvencije za FIAT i Er Srbiju. Ja sam u lice rekao – nije istina da to želite. To vas ne interesuje. Kada smo pokazali ugovore Er Srbije i dokazali da su lagali, više nisu pitali ni za FIAT. Kao što ih i danas ne interesuje ko su kriminalci koji su tukli Dragana Milanovića, krali slike u Skupštini, ubili Zorana Đinđića. Ja mogu da priznam grešku. A vi pogledajte između sebe da li su vam isti aršini. Ja nemam nikakvih problema ni sa ljudima koji su mi danima pretili preko svih novina, društvenih mreža. Jedan takav pojavio mi se juče i pobegao glavom bez obzira posle 3 minute. Ja sam pristojno govorio o programu. Oni su krenuli s uvredama i nepristojnostima. Lepo sam ih izbacio napolje i rekao da se ne pojavljuju i da se tako ponašaju sa svojima, a ne u Skupštini.

Na pitanje kakve nam to zapad žute patke potura i kako se sa zapada finansiraju razne novine i organizacije protiv Vlade, Vučić kaže:

-Ne vidim zašto se uzbuđujete. Ja sam se tako ranije uzbuđivao, ali sada sam preboleo. Shvatio sam da finansiraju svakog ko će da izgovori ružnu reč protiv Vlade. Ako iz Brisela pozivaju na razgovor neke novinare kako bi me kritikovali, srećan sam što koriste prevoz Er Srbije i molim ih da pozivaju što češće. Ne sekirajte se, problem onih koji pokušavaju da ruše je kad nalete na nekoga ko se ne plaši. ♦