Vučić završio konsultacije sa manjinskim strankama

Vučić završio konsultacije sa manjinskim strankama

08/06/2016 Off By

Ranka Čičak

PREDSEDNIK vlade Aleksandar Vučić danas je razgovarao o formiranju nove vlade sa predstavnicima stranaka nacionalnih manjina u Skupštini Srbije.

Prvo se sastao sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvanom Pastorom. Lider Vojvođanskih Mađara je posle sastanka rekao da ta stranka želi da učestvuje u budućoj Vladi Srbije. Želi da dobije mesta državnih sekretara u ministarstvima koja pokrivaju oblasti infrastrukture, zdravstva, obrazovanja i poljoprivrede.

Pastor je rekao da je Vučić u razgovoru izložio osnovne budućeg programa vlade koji su za SVM potpuno prihvatljivi.

Čelnik SVM je naveo i da je u proteklom period napravljen ogroman korak u odnosu Srba i Mađara i da članovi mađarske zajednice u prethodne dve tri decenije nisu bili na tako pozitivan način prihvatani kao što je to danas.

zukorlićPOSLE SVM Vučić se sreo sa predstavnicima Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka na čelu sa Muamerom Zukorlićem.

Posle razgovora Zukorlić je novinarima izjavio: “Mi smo opredeljeni da budemo deo parlamentarne većine na nivou državnih sekretara i mislim da su veće šanse da budemo njen deo, ali sačekajmo naredne razgovore sa mandatarom”, rekao je Muamer Zukorlić.

– Ne insistiramo ‘kruto’ na pojedinim ministarstvima, u okviru kojih bi bili naši sekretari”, rekao je Zukorlić i dodao da žele da doprinesu razvoju sandžačkog područja.

SULEJMAN UGLJANIN, nosilac liste SDA Sandžaka,obratio se posle razgovora novinarima. Rekao je: “Nećemo biti deo Vlade ali ni deo opozicije, borićemo se da Bošnjaci u Srbiji uživaju prava koja im pripadaju po zakonu i Ustavu”.

Rekao je da će ta stranka raditi na očuvanju i unapređivanju prava Bošnjaka i podržavati ono što je u njihovom interesu, kao i da će sa kolegama iz većinskog, srpskog, naroda raditi na jačanju međusobnog poverenja.

PREDSTAVNIK Zelene stranke Goran Čabradi rekao je posle sastanka sa Premijerom da je ta stranka spremna za učešće u vladi ako se tako dogovore. Čabradi je dodao da danas nije o tome razgovarano, već da su tema bili projekti koji mogu da doprinesu boljitku Srbije.

Zelena stranka je mandataru predstavila projekte, pre svega, o zaštiti životne sredine i iz socijalne oblasti.

Razgovorom mandatara sa predstavnicima Partije za demokratsko delovanje Vučić je završio konsultacije sa manjinskim strankama.

“Želim jedinstvenu vladu koja će se boriti za budućnost Srbije”, rekao je Aleksandar Vučić za RTS i istakao da su konsultacije sa većinom stranaka bile korektne:

“Neke dileme smo razjasnili, ali pojavile su se nove. To je dobro zato što sam uglavnom razgovarao sa ljudima koji u najvećem delu ne misle isto ili slično o velikom broju pitanja”, rekao je Vučić dodajući da je to dokaz da će se napraviti drugačija atmosfera u budućnosti.♦