Sednica Skupštine: Biraju Maju i – svađaju se, ali ne o Maji!

Sednica Skupštine: Biraju Maju i – svađaju se, ali ne o Maji!

06/06/2016 Off By

Vojislav Šešelj, za koga se po skupštinskim hodnicima govori da je lažna opozicija i da tajno podržava vladajuću stranku, kao u vreme Miloševića, podržao je Mićunovića i predbacio je Martinoviću da svojim ponašanjem vraća rad Skupštine na poziciju od petka


Ranka Čičak

I DANAŠNJA sednica Skupšine Srbije počela je teškim rečima pozicije i opozicije oko izbora Maje Gojković.

Šef poslaničke grupe SNS, Aleksandar Martinović zamerio je predsedavajućem, Dragoljubu Mićunoviću što je u petak prekinuo sednicu. Podsetio ga je na dogovor kojim SNS izlazi u susret grupi stranaka gde je i Mićunovićeva, da one dobiju po jedno mesto potpredsenika Skupštine i da se rad nastavi. Predložio mu je da odustane od pretsedavanja, ako se oseća umornim.

Vojislav Šešelj, za koga se po skupštinskim hodnicima govori da je lažna opozicija i da tajno podržava vladajuću stranku, kao u vreme Miloševića, podržao je Mićunovića i predbacio je Martinoviću da svojim ponašanjem vraća rad Skupštine na poziciju od petka:

-U petak smo zasedali deset sati i pretsedavajući je zakazao novi termin u prvom sledećem radnom danu što je u skladu s Poslovnikom i parlamentarnom praksom. To je njegovo pravo. On je na ovo mesto došao kao najstariji, a ne svojom voljom. Nije dužan da podnosi ostavku na to mesto, ili da prepušta nekome vođenje. Ovde je problem vaše žurbe. Ja ne znam zašto se vama žuri. Ali, ako vam se toliko žuri, zašto niste pre 20 dana zakazali konstitutivnu sednicu. Ako vam se žuri, zašto morate svakom poslaniku opozicije da odgovarate? Pa, prećutite nešto. Nećete? E, onda čekajte.Ne možete i da ne prećutite i da žurite. Ako želite da se brzo danas završi – ćutite.

Đorđe Vukadinović predbacio je poslanicima SNS verbalni linč prema malobrojnim poslanicima opozicije.

Martinović je ove primedbe dočekao rečima:

-Sednica može da traje i 10 dana. Jednog dana će biti završena. Predsednik Narodne Skupštine će biti izabran, nema potrebe da se uzbuđujete.

Bojan Pajtić primetio je da se ponovo upotrebljava manir vređanja opozicije.

Maja Gojković nije htela da troši reči na uvrede i prostakluke:

-Ne može se dopustiti da se pod formom povrede Poslovnika vređaju politički protivnici.

Miroslav Aleksić kaže da se ništa u Skupštini nije promenilo, osim šefa poslaničke grupe SNS.

-Vi ste, gospodine Martinoviću 2012. godine bili za Šešelja i protiv Nikolića i Vučića. Niste podržavali politiku SNS, a danas je tako svesrdno branite.

Zoran Živković smatra da je sve ovo što se dešava danas u parlamentu rezultat sumnjivih izbora:

-Svega onoga što se dešavalo na dan izbora, sledeće noći, a i poste toga.Treba utvrditi šta je bilo sa izbornom krađom, koja je počela još 2012 godine i nastavlja se kroz devastaciju svih institucija u ovoj državi, najveću manipulaciju medijima u poslednjih 20 godina, skandale s helikopterom i Beogradom na vodi i drugim krivicama vlasti.Parlament Srbije ima najniži rejting od svih institucija u Srbiji.Čestitam pretsedavajućem, gospodinu Mićunoviću, što je imao dovoljno snage da se izbori sa svim pokušajuma da se nastavi devastacija ovog tela.Njegova odluka donesena u petak je po svim propisima i donela je dobro, jer vidimo da je danas diskusija malo bolja nego što je bila.

Marijan Ristićević pokušavao je da napravi viceve na račun Živkovića, pominjući njegove navodne manipulacije i krađe u poljoprivredi i proizvodnji vina.

Živković mu je odgovorio podsećanjem da je Ristićević 2003 godine, kao poslanik DOS a tražio da mu se registruje ukradeni auto, kako bi glasao za budžet.

Restoran

POSLANICA Dubravka Filipovska ljuta je na opoziciju koja pominje niske cene u skupštinskom restoranu:

-Iste su cene i u Vladi. Gospodinu Radulovićuni su smetale dok je bio ministar. O tim cenama treba da razgovaramo na Kolegijumu. Ali, treba videti šta ćemo sa 400 ljudi koji ovde rade s platama između 30 i 40 hiljada dinara. Mi smo ukinuli i dnevnice. Godišnje štedimo 500 miliona dinara.

Zoran Živković je to prokomentarisao:

-Evo, kunem se da za svog mandata neću uću u restoran.

Palmini investitori kopaju Šešeljevu baštu

Dragan Marković Palma rekao je da pet investitora čeka da se formira Vlada, pa treba žuriti.

Šešelj mu je dobaco – “Što ih nisi doveo ovde?”

Palma je odgovorio da će ih dovesti i u Skupštinu i u Batajnicu gde živi Šešelj

Šešelj je zaključio – “Fino, treba baštu da mi okopaju…” Sednica nastavlja rad.♦