Saudijska Arabija “gura” Kosovo u ruke džihadista

Saudijska Arabija “gura” Kosovo u ruke džihadista

02/06/2016 Off By

 


Kosovo se pominje kao mala država nastala posle raspada Jugoslavije i kao mesto gde Saudijska Arabija šalje mnogo novca, ali i svoje propovednike zbog čega se, kako navodi list, Kosovo pretvorilo u regrutni centar Islamske države


SAUDIJSKA ARABIJA vodi opasnu igru, piše francuski list Le Point, i tvrdi da osim toga što Rijad podriva napore antiterorostičke koalicije u Siriji i u Iraku, tera milione izbeglica u Evropu, stoji iza poslednjih terorističkih napada, Saudijci pretvaraju Kosovo u Molenbek na Balkanu.

U nedavno objavljenom članku francuski list se poziva na navode koje je prethodno objavio

Njujork tajms a koji analizira zašto na Bliski istok sa Kosova stiže najviše obučenih džihadista.

Kosovo se pominje kao mala država nastala posle raspada Jugoslavije i kao mesto gde Saudijska Arabija šalje mnogo novca, ali i svoje propovednike zbog čega se, kako navodi list, Kosovo pretvorilo u regrutni centar Islamske države.

Dokaz za ove navode Njujork tajms je našao posle opsežnog istraživanja. Novac Saudijske Arabije “pomogao” je da se stanovništvo, koje je većinom do početka 2000-ih ispovedalo umereni islam, masovno pretvorilo u vehabije, propovednike vrlo oštre i radikalne struje islama, prenosi Sputnjik. Saudijci nisu štedeli na ovom poduhvatu, pa su tako pozivali desetine studenata da dođu i izučavaju islam na univerzitetima širom Kraljevine. Osim toga, na Kosovu je izgrađeno i 240 džamija, što je za trećinu više od broja bogomolja u prethodnom periodu, a poslati su i imami kako bi propovedali “pravilni” islam. Rezultat zato ne čudi: uz povećan broj džamija, tu su i devojke koje sad moraju da nose hidžab, ali i stalna zastrašivanja kriminalaca na račun političara i novinara koje ovi smatraju “bezbožnicima” jer imaju previše “umerene” stavove. Isto tako, tu je i 314 mladih koji su se priključili IS. Dvoje je čak poginulo aktivirajući bombu tokom terorističkog napada, jedna osoba u Iraku, druga u Turskoj. Nije slučajno, navodi francuski list, da su Amerikanci sada otkrili i objavili ove podatke. Kao prvo, SAD se sve više distanciraju od Saudijske Arabije, koja je od kraja Drugog svetskog rata bila privilegovani partner Vašingtona u ovom regionu. Sada izlazi na videlo da su Saudijci zapravo tokom poslednjih 20 godina zabadali “nož u leđa” Americi. A kao drugo, razlog za veliko razočaranje SAD je to što su one pomogle Kosovu da se otcepi 2008. godine i smatrale su ga svojim protektoratom, zemljom sa umerenim islamom.

Vašington, zaključuje autor lista, nije video da im Saudijci iza leđa, a zahvaljujući sopstvenom blagostanju, finansiraju petu kolonu ljutih džihadista. “Strpljenje bez zdravog razuma ponekad je sinonim za ‘sljepilo kod očiju'”, ironičan je autor Mišel Kolomes.(Agencije)♦