Presude švercerima cigareta iz devedesetih: Kertesu dve ipo godine zatvora

Presude švercerima cigareta iz devedesetih: Kertesu dve ipo godine zatvora

02/06/2016 Off By

Istom presudom je na četiri i po godine zatvora osuđen i Siniša Stojičić, brat ubijenog generala srpske policije i načelnika javne bezbednosti Radovana Stojičića Badže, koji se u optužnici pominje kao jedan od organizatora grupe, kao i da je zloupotrebnom službenog položaja sprečavao da bude otkriven šverc duvana


APELACIONI sud u Beogradu pravosnažno je osudio na dve i po godine zatvora nekadašnjeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa zbog šverca cigareta u Srbiju tokom 1990-tih godina, objavljeno je na sajtu suda.

Istom presudom je na četiri i po godine zatvora osuđen i Siniša Stojičić, brat ubijenog generala srpske policije i načelnika javne bezbednosti Radovana Stojičića Badže, koji se u optužnici pominje kao jedan od organizatora grupe, kao i da je zloupotrebnom službenog položaja sprečavao da bude otkriven šverc duvana. Protiv Radovana Stojičića postupak nije vođen jer je ubijen 11. aprila 1997. godine u restoranu “Mama mia” u Beogradu, više godina pre pokretanja istrage u ovom slučaju.

Odlukom Apelacionog suda potvrđena je drugostepena odluka suda od prošle godine, kojom je Stojičić proglašen krivim i osuđen, nakon što je prethodno u dva navrata zbog zastarelosti krivičnog gonjenja Specijalni sud obijao optužbu protiv njega.

Presudom su pravosnažno osuđeni i Dejan Milenković, na dve i po godine zatvora, Zdravko Hristov na dve godine, a bivši pripadnik ekipe vanrednih mera kontrole Carine Nebojša Nikolić na 20 meseci zatvora. Optužnica tereti braću Stojičić da su organizovali kriminalnu grupu koja je od 1996. do 1998. godine preko Sinišinog preduzeća “R 5 kompani” iz Niša uvozila cigarete uz pomoć zaposlenih u Carini, koji su im omogućavali da robu uvezu bez carinskog evidentiranja. Pomoć je pristizala i od policijskih čelnika, koje je, kako se navodi u optužnici, organizovao Radovan Stojičić, tadašnji general srpske policije i načelnik javne bezbednosti, a njihov zadatak je bio da sprečavaju bilo kakvu kontrolu poslovanja preduzeća njegovog brata. Cigarete su, prema optužnici, lažno deklarisane kao toalet papir, kako bi bile unesene u zemlju. Krijumčarenje se, prema onome što je poznato, odvijalo preko graničnog prelaza Vrška čuka, a završavale su u privatnim magacinima Stojčićeve firme. Odatle su rasturane po gradovima Srbije, uglavnom za uličnu prodaju.(Agencije)♦