Sofija: Kori Udovički učestvovala u radu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PsuJIE)

Sofija: Kori Udovički učestvovala u radu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PsuJIE)

01/06/2016 Off By

Udovički je dodala da najveći doprinos te institucije treba da bude u kreiranju nove budućnosti Jugoistočne Evrope – budućnosti baziranoj na miru, demokratiji, regionalnoj svojini i ekonomskom razvoju, kao i punoj integraciji celokupnog regiona u EU


POTPREDSEDNICA Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički danas je u Sofiji (Bugarska) učestvovala u radu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PsuJIE).

Učestvujući u radu Procesa Udovički je istakla ulogu PSuJIE u proteklih 20 godina i to u razvoju regiona Jugoistočne Evrope, multilateralne saradnje bazirane na ekonomskom razvoju, političke i ekonomske stabilnosti, dobrosusedskih odnosa i naglasila da su upravo te teme od najvećeg značaja u pristupanju Evropskoj uniji.

Udovički je dodala da najveći doprinos te institucije treba da bude u kreiranju nove budućnosti Jugoistočne Evrope – budućnosti baziranoj na miru, demokratiji, regionalnoj svojini i ekonomskom razvoju, kao i punoj integraciji celokupnog regiona u EU.

Govoreći o reformskim procesima u zemljama regiona u toku protekle godine, potpredsednica Vlade je naglasila da je svaka zemlja bila suočena sa mnoštvom izazova i da su svi, uprkos tome, održali stabilnost u regionu, kao i da će Republika Srbija sigurno nastaviti da zagovara otvorenu i konstruktivnu regionalnu politiku i bolje odnose sa svim susedima.

-Istovremeno, rekla je ona, nova vlada će nastaviti reformske procese sigurnim tempom, započete pre nekoliko godina. Tako je i sa reformom javne uprave koja teži dugotrajnijoj stabilnosti i profesionalizaciji javne administracije u Srbiji i jačanju institucija u skladu sa potrebama modernog društva.

Podsetivši da je u 2015. godini Srbija registrovala i prihvatila oko 600.000 migranata i više od 100.000 u ovoj, Udovički je istakla da smanjenje migracionih tokova mora biti održivo i uz oprez, posebno kada je rešavanje problema trgovine ljudima u pitanju.♦