Makedonija: traži se ostavka predsednika Ivanova

Makedonija: traži se ostavka predsednika Ivanova

01/06/2016 Off By

Demonstranti su ispred zgrade Vlade napisali “sloboda”, a zatim bojama “šarene revolucije” obojili fasadu Ministarstva pravde i Narodne kancelarije predsjednika Đorga Ivanova


U SKOPLJU su, bojenjem refasadirane zgrade Vlade, nastavljeni protesti protiv odluke predsednika Makedonije Đorga Ivanova o aboliciji državnika i političara osumnjičenih u aferi “prisluškivanje”.

Demonstranti su ispred zgrade Vlade napisali “sloboda”, a zatim bojama “šarene revolucije” obojili fasadu Ministarstva pravde i Narodne kancelarije predsjednika Đorga Ivanova.

Ove institucije i ranije su bile na meti demonstranata koji danima boje zgrade državnih institucija i spomenike, izražavajući revolt protiv vlasti zbog projekta “Skoplje 2014” za koji je, prema njihovom mišljenju, bespotrebno potrošeno više od 600 miliona evra.

U fokusu protesta bilo je privođenja vozača kombija “šarene revolucije” koji je nakon saslušanja, pušten u utorak rano ujutro.

Za razliku od prethodnih dana, demonstranti nisu otkrili trasu kojom će se kretati u znak revolta zbog odnosa policije prema njima. Demonstranti su, uz povike “Ostavka, ostavka!” i “Mafija na robiju”, stigli do Sobranja.

Pokret “Protestujem”, koji okuplja 80 nevladinih organizacija, organizuje demonstracije širom Makedonije od 12. aprila, odmah nakon što je Ivanov potpisao ukaz o aboliciji 56 političara protiv kojih Specijalno javno tužilaštvo vodi istragu u vezi sa aferom prisluškivanih razgovora koju je lider opozicionog SDSM Zoran Zaev objelodanio prošle godine.

U međuvremenu je Ivanov poništio aboliciju za 22 osobe, a Sobranje formiralo specijalnu komisiju za ocjenu osnovanosti predloga za utvrđivanje odgovornosti predsednika za donošenje odluke o opštoj abolicije, koju je pokrenula opozicija. Komisija je dobila rok od sedam dana u kome treba da pripremi izveštaj o tome da li uopšte postoji potreba za odgovornošću.

Demonstranti, osim potpunog ukidanja odluke o aboliciji političara, traže neopozivu ostavku predsednika Ivanova i zahtevaju uključivanje nezavisnih predstavnika u rešavanje krize, i formiranje prelazne vlade sa zadatkom da u potpunosti sprovodi reformske prioritete. Demonstranti su rešili u svoju korist jedan zahtev, a to je odlaganje prevremenih parlamentarnih izbora.♦