Sutra biciklisti, po treći put, kreću u odbranu Savskog nasipa

Sutra biciklisti, po treći put, kreću u odbranu Savskog nasipa

27/05/2016 Off By

Grad Beograd je odlučio da postavi na tom delu nasipa i dvadeset četvoro časovno obezbeđenje, ali ono što bicikliste i građane blokova zbunjuje su izjave gradskih čelnika da će JVP „Beograd vode“ izdavati dozvole za prolazak vozila i „određivati prioritete“. Trenutno, čuvar u kućici propušta vozila na nasip, i svima daje telefon JVP „Beograd voda“, da se jave za dozvolu prolaska, dok je rampa podignuta


JOŠ jednom biciklisti staju u odbranu Savskog nasipa! Sutra, 28.maja će se ka nasipu uputiti tradicionalna Kritična masa, biciklistička vožnja koja se održava svakog meseca.

Biciklisti na Savski nasip idu po treći put, ovaj put da „odbrane“ rampu i saobraćajni znak zabrane saobraćaja u oba smera. Podsećamo, ovo je treći saobraćajni znak i druga rampa po redu u 2016. godini, jer su bahati vlasnici divljih vikendica u forlendu Save sve prethodne porušili.

rampa27Grad Beograd je odlučio da postavi na tom delu nasipa i dvadeset četvoro časovno obezbeđenje, ali ono što bicikliste i građane blokova zbunjuje su izjave gradskih čelnika da će JVP „Beograd vode“ izdavati dozvole za prolazak vozila i „određivati prioritete“. Trenutno, čuvar u kućici propušta vozila na nasip, i svima daje telefon JVP „Beograd voda“, da se jave za dozvolu prolaska, dok je rampa podignuta.

Biciklisti podsećaju po ko zna koji put da je Savski nasip objekat za zaštitu od poplava, a ne visoko frekventna saobraćajnica. Na njemu je po Zakonu o vodama (član 133) zabranjen saobraćaj motornim vozilima i dozvoljen saobraćaj samo servisnim službama, a ne privatnim automobilima, dostavnim i teretnim vozilima.

Biciklisti i građani sa pravom postavljaju pitanje u čemu je svrha postavljanja obezbeđenja na tom delu nasipa? Da li je cilj da se nasip i korito reke zaštite od saobraćaja i divlje gradnje, ili da se na taj način obezbedi „zabranjeni grad“ u kome će se u svojoj privatnosti baškariti lokalni moćnici? Ako se džogeri, šetači i biciklsti i usude da taj deo nasipa koriste, ko im garantuje da se na njih neće zaletati vozači audija, mercedesa i BMW-a kojima se žuri u vikendice i koji su do protesta i doveli?

Biciklisti i građani pozdravljaju postavljanje obezbeđenja, ali traže da Grad bude dosledan, da zaštiti ugrožene kategorije i stane na put divljoj gradnji, nasipanju korita Save i ugrožavanju prve zone zaštite vodoizvorišta. Zbog toga ćemo u subotu predveče i blokirati rampu koja je otvorena, i pokazati nadležnima da postoje i alternativni putevi, kao i načini da se rampa zaobiđe i da se vozila ponovo popnu na nasip.

Okupljamo se Trgu Republike u subotu u 16,30 časova, a u vožnju krećemo u 17 časova.♦