Ukrajina spustila graničnu rampu za Gorbačova

Ukrajina spustila graničnu rampu za Gorbačova

27/05/2016 Off By

Ta je zabrana donesena “u interesu nacionalne bezbednosti, posebno zbog javne podrške vojnoj aneksiji Krima”, napisala je portparolka Olena Hitljanska na svom Fejzbuk profilu


UKRAJINA je zabranila bivšem sovjetskom predsedniku Mihailu Gorbačovu ulazak u zemlju na pet godina zbog izjava u kojima je podržao rusku aneksiju Krima, izjavila je portparolka Ukrajinske službe bezbednosti.

Ta je zabrana donesena “u interesu nacionalne bezbednosti, posebno zbog javne podrške vojnoj aneksiji Krima”, napisala je portparolka Olena Hitljanska na svom Fejzbok profilu.

Ove sedmice britanski Sandi Tajms je citirao Gorbačova koji je rekao da bi postupio kao ruski predsednik Vladimir Putin da se našao u slilčnoj situaciji.

“Uvek sam se zalagao za slobodnu volju naroda a većina stanovništva Krima želela je da se ponovno ujedini s Rusijom”, rekao je on u intervjuu britanskom listu.

“Jedini pravi razlog zbog kojeg to ne bih učinio da sam još uvek na vlasti je taj da bi Sovjetski Savez i dalje postojao, a Krim bi bio deo njega”, rekao je Gorbačov.

Krim je pripojen Rusiji početkom 2014. nakon što je Kijev svrgnuo s vlasti proruskog predsednika u vreme protesta na kojima se pozivalo na tešnje veze sa Zapadom. Putin je tada rekao da je ta odluka donesena na temelju rezultata referenduma na Krimu i volje “apsolutne većine Rusa”, a pritom se pozvao i na primer Kosova.(Agencije)♦