Ekonomisti evrozone predlažu – 500 evra svakom građaninu na dar

Ekonomisti evrozone predlažu – 500 evra svakom građaninu na dar

26/05/2016 Off By

EKONOMIJA


Ovo nije prvi put da se ovakva ideja spominje u okviru Evropske unije. Neke zemlje su je za vreme krize već sprovodile kako bi potaknule potrošnju. Nemačka i Francuska su, na primer, svakom građaninu dale po 500 evra kako bi potaknule potrošnju domaćih proizvoda


SVE glasnije su ideje evuropskih ekonomista o pokušaju spašavanja ekonomija evrozone na način da se svakom građaninu na dar podeli 500 eura koje mogu da potrošiti na što god žele, bez obaveze vraćanja novca ili plaćanja kamata na njega.

Građani premalo troše, novac preko banaka do građana ne dolazi pa bi se pare jednostavno delile – od 500 pa čak do 2.000 evra. Na taj način, smatraju ekonomisti, stimulisala bi se potrošnja.

Ovo nije prvi put da se ovakva ideja spominje u okviru Evropske unije. Neke zemlje su je za vreme krize već sprovodile kako bi potaknule potrošnju. Nemačka i Francuska su, na primer, svakom građaninu dale po 500 evra kako bi potaknule potrošnju domaćih proizvoda.

Logika kojom se vode ekonomisti je sledeća – građani koji prime ovaj novac požuriće u trgovine i trošiće. Kao odgovor na to firme će morati da povećaju proizvodnju i da zaposle više radnika, što će na kraju dovesti do ekonomskog rasta, ali i rasta cena. U jeku sve teže situacije u evrozoni, sve više ekonomista zagovara ovu ideju.♦