26. maj

26. maj

26/05/2016 Off By

1799. – Rođen je u Moskvi Aleksander Sergejevič Puškin, ruski pisac, pesnik i dramaturg. Proslavio se delima ‘Ruslan i Ljudmila’, ‘Boris Godunov’, ‘Jevgenije Onjegin’, ‘Pikaova dama’, a napisao je i mnoga druga. Umro je 1837. godine.


604. – Umro je sveti Avgustin, prvi kenterberijski nadbiskup i osnivač hrišćanske crkve u Engleskoj. Papa Grgur I poslao ga je 596. sa 40 benediktinaca da utemelji hrišćanstvo i poveže Englesku s Rimom. Godine 597. osnovao je Kenterberijsku nadbiskupiju.

735. – Umro je engleski istoričar i kaluđer sveti Bid, autor prve istorije Engleske. Njegova “Crkvena istorija engleskog naroda”, pisana na latinskom, najvažniji je izvor anglosaksonske istorije između prvog i šestog veka.

1421. – Umro je turski sultan Mehmed I, rođen 1389. godine.

1521. – Rimsko-nemački car Karlo V, kao izvršilac papske ekskomunikacije, doneo je Vormski edikt, kojim su Martin Luter, osnivač protestantizma u Nemačkoj, i njegovi sledbenici prognani iz zemlje.

1670. – U Doveru, na engleskoj strani Lamanša, engleski kralj Čarls Drugi (Charles II) i francuski kralj Luj (Louis) XIV potpisali su ‘Tajni doverski ugovor’.

1670. – U Doveru, na engleskoj strani Lamanša, engleski kralj Čarls Drugi (Charles II) i francuski kralj Luj (Louis) XIV potpisali su ‘Tajni doverski ugovor’.

1799. – Rođen je u Moskvi Aleksander Sergejevič Puškin, ruski pisac, pesnik i dramaturg. Proslavio se delima ‘Ruslan i Ljudmila’, ‘Boris Godunov’, ‘Jevgenije Onjegin’, ‘Pikaova dama’, a napisao je i mnoga druga. Umro je 1837. godine.

1805. – Napoleon Bonaparte krunisan kao kralj Italije.

1879. – Ugovorom u Gandamaku, Rusija i Velika Britanija su stvorile Avganistan.

1889. – Pušten je u rad prvi lift za posetioce Ajfelove kule u Parizu.

1896. – Nikola II krunisan je kao Car Rusije.

1907. – Rođen je Džon Vejn (John Wayne), pod pravim imenom Marion Michael Morrison, američki filmski glumac koji se proslavio ulogama u ‘vesternima’, filmovima o američkom ‘Divljem zapadu’. Pošeo je sa snimanjem filmova još 1930. godine u Holivudu. Umro je 1979. godine.

1912. – Rođen je mađarski političar Janoš Kadar, lider mađarskih komunista (1956-1988) i predsednik vlade 1956. nakon antisovjetskih demonstracija i oružane pobune u Mađarskoj koja je ugušena intervencijom sovjetskih trupa.

1923. – Prvi putje održano automobilsko takmičenje u izdržljivosti, pod imenom časa Le Mana’ (24 Heures du Mans), u blizini francuskog grada Le Mana.

1924. – U SAD uvedeno ograničenje useljavanja stranih državljana, i zabranjeno useljavanje Japancima.

1926. – Rođen je Majls Dejvis (Miles Davis), američki džez trubač i kompozitor. Umro je 1991. godine.

1955. – Po prvi put posle zahlađenja političkih odnosa 1948. godine, u Beograd je doputoval sovjetska državna delegacija na čelu sa Nikitom Hruščovom, prvim sekretarom Centralnog komiteta Sovjetske komunističke partije. Posle sastanaka sa Titom, u obraćanju narodu preko radija, Hruščov se izvinuo za prekid odnosa među dvema državama koji je nastao za vreme Staljina.

1963. – Osnovana je Organizacija afričkog jedinstva (O.A.J.)

1969. – Džon Lenon (John Lennon) i Joko Ono (Yoko Ono) počeli svoji drugu seansu ‘U krevetu za mir’, u hotelu ‘Kraljica Elizabeta’ u Montrealu u Kanadi.

1970. – Sovjetski putnički avion Tupoljev Tu-144 postao prvi putnićki avio koji je probio dvostruku brzinu zvuka, ‘Mach 2’.

1972. – U Moskvi je potpisan prvi sporazum SSSR i SAD o ograničenju strategijskog nuklearnog naoružanja (SALT 1).

1976. – Umro je nemački filozof Martin Hajdeger, jedan od najuticajnijih filozofa 20. veka i jedan od petorice najuticajnijih u istoriji filozofije. Bio je profesor univerziteta u Frajburgu, jedno kratko vreme i rektor 1933. Glavna dela “Bivstvovanje i vreme”, “Kant i problem metafizike”, “Šta je metafizika”, “Šta je to filozofija”, “Obrat”. “Prilozi filozofiji”.

1983. – Zemljotres od 7.7 stepeni pogodio je Japan, a kao posledica je nastao ‘cunami’ talas koji je izazvao smrt najmanje 104 osobe, i hiljade povređenih, kao i velika materijalna razaranja.

1986. – Usvojena je zastava Evropske zajednice.

1991. – Avion austrijske kompanije Lauda Air, na letu broj 004, eksplodirao je iznad Tailanda, a svih 223 putnika i članova posade su nastradali.

1991. – Prvi predsednički izbori posle odvajanja od Sovjetskog saveza, održani su u Gruziji.

1992. – Povodom raspada Sovjetskog saveza, Rusija i Ukrajine su donele odluku da podele Crnomorsku flotu.

1997. – Australijski premijer Džon Hauard (John Howard) izvinio se desetinama hiljada Aboridžina koji su u prošlosti, zbog sprovođenja politike asimilacije, na silu uzeti od svojih roditelja.

1998. – Uprkos protivljenju profesora i studenata, Skupština Srbije usvojila je Zakon o univerzitetu, kojim je Vlada Srbije ovlašćena da postavlja rektora, dekane, univerzitetske i fakultetske upravne i nadzorne odbore. Policija je brutalno rasterala studente i profesore koji su zbog toga protestovali ispred zgrade Skupštine. U naredne dve godine 180 profesora napustilo je Beogradski univerzitet.

2002. – Francusko-poljski režiser Roman Polanski osvojio je Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu za film “Pijanista”.

2004. – List Njujork Tajms (The New York Times) priznao je novinarsku grešku u vezi objavljivanja navodnih podataka o gomilanju oružja za masovno uništavanje u Iraku. Ti članci su poslužili za pripremu i podgrevanje podrške američke javnosti za ubrzavanje ratne mašinerije koja se pripremala da napadne Irak. ♦