Svečanost u Šimanovcima: stigao je Dr Oetker

Svečanost u Šimanovcima: stigao je Dr Oetker

19/05/2016 Off By

Fabrika se prostire se na 8.000 kvadratnih metara. Proizvodni deo na 4.500 kvadrata, skladišta na 2.000 kvadrata, a administracija na 1.500 kvadratnih metara. Ova fabrika je počela s radom istog datuma kada beležimo 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji. Zaposleni su za nas najvažnija investicija, ali isto tako i kvalitet proizvoda


Ranka Čičak

DANAS je nemačka kompanija Dr Oetker u Šimanovcima svečano otvorila svoju prvu fabriku u Srbiji. Zaposleno je 190 radnika, a sa ovog mesta će u susedne zemlje biti svake godine poslato preko 6.000 tona proizvoda.

To je 15 artikala uglavnom praškastih proizvoda za kolače Dr Oetker i C brend.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je srećan što će potrošači susednih zemalja na pakovanjima moći da vide firmu naše zemlje:

– Ovoj firmi nismo pomogli subvencijama. Pomogli smo oko putne infrastrukture. Fabrika je napravljena brzo .

Nemački ambasador Aksel Ditman veoma pohvalno je govorio o reformama srpske privrede:

-Tim putem Srbija mora da nastavi.Mi ćemo srpsku Vladu nastaviti da podržavamo u sprovođenju reformi i zalagaćemo se da se što pre otvore poglavlja 23 i 24. Srbija je postala mesto za sigurno ulaganje.Nemačke firme su još 2.000 godine uložile 1,8 milijardu evra i zaposlile više od 30.000 radnika.

Uravni direktor Dr Oetkera u Srbiji, Zoran Mitić smatra da je ova godina veoma važna za ovu nemačku porodičnu firmu upravo zbog izgradnje fabrike u Šimanovcima:

-Prostire se na 8.000 kvadratnih metara. Proizvodni deo na 4.500 kvadrata, skladišta na 2.000 kvadrata, a administracija na 1.500 kvadratnih metara.Ova fabrika je počela s radom istog datuma kada beležimo 15 godina uspešnog poslovanja u Srbiji. Zaposleni su za nas najvažnija investicija, ali isto tako i kvalitet proizvoda.

Član Izvršnog odbora kompanije u Nemačkoj, Dr Kristijan von Tvikel ispričao je lepu priču o istoriji ove fabrike. Pre 116 godina, 15. maja, Avgust Oetker otvorio je prvi pogon. On je pre toga u kuhinji svoje žene, Karoline pravio sastojke za kolače i tako je nastao prvi prašak za pecivo na svetu. Postao je tako poznat, da je odmah stigao na sva evropska tržišta. U Beogradu je propaganda Dr Oetkera već početkom prošlog veka štampala kuvare na srpskom jeziku i ćirilici. Danas se proizvodi Dr Oetker prodaju na 40 destinacija u svetu. U Nemačkoj je 30 posto prometa, a ostatak se plasira širom sveta. Firma je 100 posto u vlasništvu porodice Oetker. Njom danas rukovodi praunuk osnivača, Dr Rikardo Oetker.

Na prijatnom koktelu posle otvaranja, premijer Vučić pojeo je ovsenu kašu, koja se za sada proizvodi u Slovačkoj i predložio direktoru Miliću da se proizvodi kod nas, jer će biti mnogo ukusnija. Svečanosti je prisustvovao i predsednik PKS, Marko Čadež, ministar privrede,Željko Sertić i članovi Upravnnog odbora nemačko srpskog privrednog društva.

Novinara je bilo malo. Kriva je Tijana Bajić, službenica marketinga, jer je odbila sve akreditacije koje su zakasnile više od dva minuta.Na ulasku u autobus u Beogradu, vratila je nekoliko kolega rečima:

– Već sam vratila sve novinare iz Rume, pa ću sada i vas. Koleginica Rada Komazec iz prištinskog Jedinstva takođe je vraćena, ali je bila uporna, pa zvala Službu informacija Vlade. Oni su joj pomogli da se prevaziđe odluka PR Bajić. Na kraju svečanosti, PR ka Bajić obratila se novinarima:

Izjavu premijera i slike poslaću vam sutra”.

Svi su se nasmejali, jer su i izjave i slike sve redakcije već objavile.♦