Izložba na Kalemegdanu:“EU i Srbija: 15 godina partnerstva”

Izložba na Kalemegdanu:“EU i Srbija: 15 godina partnerstva”

19/05/2016 Off By

 

Na oko 50 fotografija koje će građani moći da vide do 13. juna, predstavljeni su rezultati zajedničkih projekata koji pomažu Srbiji da sprovede potrebne reforme, postane punopravna članica EU i da unapredi standard građana Srbije


U OKVIRU obeležavanja 15. godišnjice razvojne pomoći EU Srbiji, Delegacija EU u Srbiji i EU info centar, u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije, organizovali su izložbu fotografija “EU i Srbija: 15 godina partnerstva” koja je otvorena na Savskom šetalištu na Kalemegdanu.

Na oko 50 fotografija koje će građani moći da vide do 13. juna, predstavljeni su rezultati zajedničkih projekata koji pomažu Srbiji da sprovede potrebne reforme, postane punopravna članica EU i da unapredi standard građana Srbije. Projekti su sprovođeni u svim oblastima i svim regionima, od severa do juga zemlje. Unapređeni su infrastruktura, obrazovanje, zdravstvo, zaštita životne sredine i mnogi drugi sektori. Izložba „EU i Srbija: 15 godina partnerstva“ organizovana je kako bi se prikazao bar deo izgrađenog partnerstva.

Jedini mandat Delegacije EU je da podržava napore Srbije u procesu pristupanja i mi ćemo nastaviti da to radimo kao partner, jer je to najveći prioritet”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

On je naveo da je EU dala Srbiji oko tri milijarde evra nepovratnih sredstava.

Naša zajednička vizija je da Srbija postane članica EU i da njeni građani žive u razvijenoj državi. Glavni cilj projekata je da donesu konkretni boljitak građanima”, rekao je Davenport.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Srbije Ksenija Milenković je ocenila da je izložba fotografija dobar način da se pokaže gde su otišle pare date za projekte.

Kao zemlja kandidat, Srbija ima sve više pristupa fondovima za sektorske projekte”, izjavila je Ksenija Milenković i izrazila nadu da će pomoć koju EU daje Srbiji biti sve vidljivija.

Najbolji način da se ostvari brži napredak u procesu pristupanja Srbije EU je implementacija akcionih planova za pregovaračka poglavlja, izjavio je novinarima Davenport, posle otvaranja izložbe i ukazao da je “sada vreme za implementaciju akcionih planova koje Srbija ima”.

Izložba na Kalemegdanu otvorena je igranjem delova predstave “Nevidljivi grad” DAH teatraje a završena dodelom nagrada koje je ambaador Davenport uručio pobednicima foto konkursa “Gde vidim EU u Srbiji” koji su EU info centar i Delegacija EU u Srbiji raspisali u okviru obeležavanja 15. godišnjice razvojne pomoći EU Srbiji.

Fotografija pod nazivom “Evropska bašta” autora Miloša Todorovića iz Beograda proglašena je za najbolju i Milošu je uručena kamera kao nagrada. Drugu nagradu – foto aparat – osvojila je učenica iz Niša Katarina Đorović za fotografiju “United in Diversity”, dok je trećeplasirani Dragan Belić iz Novog Miloševa, za fotografiju nazvanu “EU Door”, osvojio tablet.(Press EU)♦