Zašto gradske vlasti ne odgovaraju na pitanja beogradskih biciklista?

Zašto gradske vlasti ne odgovaraju na pitanja beogradskih biciklista?

17/05/2016 Off By

 

Krajem marta postavljeno im je pitanje zašto su prilikom rekonstrukcije dela Ulice Jurija Gagarina, u okviru biciklističkih staza ponovo ugrađivali ivičnjake? To se godinama ponavlja, uprkos sastancima sa njima i tvrdnjama da se to neće raditi


Miloš Lazić

ORGANI gradske uprave, uključujući Sekretarijat za saobraćaj, JKP “Beograd put”, Beogradski komunalni servis i Sekretarijat za inspekcijske poslove, ne dostavljaju odgovore na pitanja biciklista.

Krajem marta postavljeno im je pitanje zašto su prilikom rekonstrukcije dela Ulice Jurija Gagarina, u okviru biciklističkih staza ponovo ugrađivali ivičnjake? To se godinama ponavlja, uprkos sastancima sa njima i tvrdnjama da se to neće raditi.

Čak je od strane Sekretarijata za saobraćaj svojevremeno plaćena izrada projekata koji previđaju nivelisane biciklističke prelaze. Ti projekti su sada sklonjeni u fioku i ne primenjuju se.

Nekvalitetna gradnja ulica, kakva fizički otežava svakodnevicu biciklista, aktuelna je od početka izgradnje biciklističkih staza 2008. godine. Isto vidimo danas, prilikom proširenja dela Zemunske ulice na Novom Beogradu i raskrsnice ove ulice sa Ulicom Nikole Dobrovića i Ulicom Tošin bunar, o čemu su mediji ranije pisali.

Uprkos postojećim projektima Sekretarijata za saobraćaj za čiju izradu je svojevremeno plaćeno, a koji predivđaju nivelisane biciklističke prelaze u okviru raskrsnica, ivičnjaci se i prilikom ove nove izradnje ponovo ugrađuju.

Zašto? Nakon hiljada prijava, mejlova, poziva, sastanaka, pa i uveravanja funkcionera… Od onih iz Demokratske stranke u njihovo vreme, do uveravanja koja dolaze iz redova aktuelne vladajuće garniture, koja se sastoji od Dušana Rafailovića kao sekretara za saobraćaj, Milutina Folića kao gradskog arhitekte i Siniše Malog kao gradonačelnika Beograda, koji je po mnogim pitanjima od samog početka figurativno, a od pre nekoliko dana i bukvalno pod fantomkom…

Da li je moguće da svako SNS obećanje, od onih najviših političkih, do onih manjih, kao što je obećanje biciklistima o budućem neugrađivanju ivičnjaka u okviru biciklističkih staza, do kraja njihove vlasti u Beogradu svako ostaje neispunjeno?

Da je politika SNS-a politika laži (koje se i oni sami plaše) govori nam činjenica da beogradski izbori nisu organizovani uporedo sa republičkim, zato što građani i građanke ovog grada iz prve ruke i najbolje vide da je svaki napredak koji SNS partokrate proklamuju ništa drugo nego: simulacija. Simulacija uspeha, simulacija pravne države, simulacija građanske participacije kada to njima odgovara radi političkih poena, simulacija saradnje… Simulacija života!

Zbog toga, reakcije građana i građanki su više nego očekivane, i neophodne.

Sve što SNS radi je Lažno, u to se uveravamo svaki dan. Vidimo se 25. maja!♦