17. maj

17. maj

17/05/2016 Off By

1395. – Poginuo je srpski vlastelin Kralj Marko, u narodu poznak kao Marko Kraljević, opevan u narodnim pesmama, ispunjavajući svoju vazalsku obavezu da pomaže vojno sultana Bajazita u bici kod Krajove, u današnjoj Rumuniji. Tirci su vodili bitku sa vlaškim vođom vojvodom Mirčom. Učestvovao je i despot Stefan Lazarević, kao i Konstantin Dragaš koji je takođe poginuo u boju


1102. – Prvi ugarski kralj iz dinastije Arpadovića krunisan je u Biogradu za kralja Hrvatske i Dalmacije.

1395. – Umro Konstantin Dragaš, srpski vladar.

1395. – U bici kod Krajove, u današnjoj Rumuniji, poginuo je Konstantin Dragaš, srpski vladar.

1395. – Poginuo je srpski vlastelin Kralj Marko, u narodu poznak kao Marko Kraljević, opevan u narodnim pesmama, ispunjavajući svoju vazalsku obavezu da pomaže vojno sultana Bajazita u bici kod Krajove, u današnjoj Rumuniji. Tirci su vodili bitku sa vlaškim vođom vojvodom Mirčom. Učestvovao je i despot Stefan Lazarević, kao i Konstantin Dragaš koji je takođe poginuo u boju.

1510. – Umro je italijanski slikar Sandro Botičeli (Botticelli). Njegova dela “Proleće” i “Rođenje Venere” smatraju se ovaploćenjem renesansnog duha. Po narudžbi Lorenca Medičija (Lorenzo Medici) prvi je među italijanskim slikarima uradio ilustracije za Danteovu “Božanstvenu komediju”

1673. – Luj Žolije (Louis Joliet) i Žak Merket (Jacques Marquette) pošli na istraživačko putovanje rekom Misisipi.

1775. – Kontinentalni Kongres američkih država uveo zabranu trgovanja sa Kanadom tokom američke revolucije.

1792. – Osnovana Njujorška Berza (The New York Stock Exchange).

1846. – Patentiran novi muzički instrument saksofon koji je izmislio Adolf Saks (Adolphe Sax).

1939. – Švedska, Norveška i Finska odbile da potpišu sa Nemačkom pakt o nenapadanju.

1940. – Nemačka okupirala glavni grad Belgije, Brisel, u drugom svetskom ratu.

1943. – Britansko vojno vazduhoplovstvo (RAF) izvelo spektakularnu akciju bombardovanja tri velike brane u industrijskoj oblasti Rur (Ruhr) u Nemačkoj. Bombardovanje je izvršeno da bi se onesposobilii indutrijski pogoni koji su proizvodili municiju i oružje za nemačku vojsku.

1955. – Rođena Grejs Džons (Grace Jones), pevačica

1969. – Sovjetska vasionska letelica Venera 6 počela spuštanje na Veneru, šaljući podatke o Venerinoj atmosferi dok nije uništena od velikog pritiska.

1970. – Tor Hejerdal, (Thor Heyerdahl) švedski naučnik, isplovio je iz Maroka na brodu napravljenom od papirusa, pod imenom Ra II, da bi pokazao da su stari moreplovci mogli da preplove Atlantik.

1973. – Počela javna istraga sa televizisjkim prenosima u vezi Votergejt afere u SAD.

1974. – U tri eksplozije automobila-bombi u centru Dablina 32 osobe su poginule, a više stotina je ranjeno.

1978. – Pronađeno telo Čarlija Čaplina čiji je kovčeg nestao gotovo dva meseca ranije kada su njegov grob otkopali nepoznati lopovi.

1987. – Tridest i sedam amerikanaca poginulo na brodu USS Stark od iračke rakete.

1993. – Prva engleskinja (Rebecca Stephens) koja se popela na Maunt Everest.

1995. – Posle 18 godina na položaju gradonačelnika Pariza, Žak Širak (Jacques Chirac) postaje predsednik Francuske.

1997. – Loran Kabila (Laurent) je sa svojim trupama ušao u Kinšasu, preuzeo vlast u Zairu i promenio naziv države u Demokratska Republika Kongo. Kabila je ubijen u pokušaju državnog udara u januaru 2001, a vlast je preuzeo njegov sin Žozef (Joseph).

1998. – Pripadnici separatističkog pokreta “Tamilskih tigrova” ubili su Sarodžinija Jogesvarana (Sarojini Yogesnjaran), gradonačelnika Džafne, grada na severu Šri Lanke.

1999. – Izbore u Izraelu dobio je vođa Laburističke partije Ehud Barak, čime je okončana trogodišnja vladavina premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu), lidera desničarskog Likuda.

2000. – Vlada Srbije preuzela je beogradski radio i televiziju “Studio B” upadom policije u redakcije. Vlasti su u narednim mesecima na različite načine onemogućavale rad nezavisnih elektronskih medija u Srbiji i istovremeno otvarale nove pod državnom kontrolom i kontrolom vladajućih partija.

2000. – U Indoneziji je održano prvo suđenje za kršenje ljudskih prava. U tom procesu dvadesetčetvoro vojnika i civila optuženo je za ubistvo desetina seljaka u masakru u provinciji Aseh 1999.

2001. – Svih 30 putnika, ukljucujući i iranskog ministra saobraćaja Rahmana Dadmana i zamenike ministara iz njegove delegacije poginulo je kada se na severu Irana srušio ruski avio Jak-40.

2003. – U najvećoj poplavi u poslednjih 50 godina, koja je posle velikih kiša zadesila Šri Lanku, poginulo je oko 250 ljudi, oko 55.000 kuća je potpuno uništeno, a neka sela su zbrisana sa lica zemlje. Procenjeno je da je oko 150.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom.

2004. – Masačusets je postao prva američka država koja je dozvolila zaključenje braka sa osobom istog pola. ♦