Kako da očistimo voće i povrće od pesticida?

Kako da očistimo voće i povrće od pesticida?

03/05/2016 Off By

 

Kada želimo da pojedemo voćku, najčešće je samo operemo pod mlazom hladne vode i jedemo je. Ali, da li je to dovoljno?


PESTICIDI i različite vrste hemikalija su nešto što u današnje vreme vrlo teško možemo da izbegnemo. Trgovci na svojim policama žele sveže voće i povrće savršenog izgleda koje je nemoguće postići bez svih tih štetnih tvari.

Kada želimo da pojedemo voćku, najčešće je samo operemo pod mlazom hladne vode i jedemo je. Ali, da li je to dovoljno? Mogu li se štetne tvari na taj način da se uklone? Nažalost ne. Pesticidi i dalje ostaju na voću. Zbog toga se preporučuje pranje u sirćetu i vodi. Ovakvo pranje voća i povrća prema nekim tvrdnjama uništava oko 98 posto pesticida i bakterija.

Potrebno:

1 šolica vode

½ šalice belog sirćeta

posuda

Priprema:

Pomešajte vodu i sirće, pa u to stavite voće ili povrće. Lagano protrljajte svaki komad i ostavite par minuta da odstoji. Isperite pod mlazom hladne vode 15-30 sekundi i vaše voće i povrće je spremno za upotrebu.

Ako se radi o mekšem voću i povrću, samo ga potopite u vodu i sirće na par minuta i dobro isperite vodom. Zeleno lisnato povrće pre pranja razdvojite na listove. Bobičasto voće nemojte predugo ostaviti u mešavini, već ga samo potopite i isperite vodom.♦